Космическата сонда "Солар орбитър" на ЕС и НАСА, изстреляна в космоса през февруари миналата година, все още не е стартирала подобаващо своята научна мисия. Докато прелита край Слънцето обаче, тя постоянно извършва различни проверки чрез своите научни инструменти. И в рамките на една от тях тя засне тези наистина впечатляващи коронални изхвърляния на маса (значително изхвърляне на плазма от короната на Слънцето). Това явление често съпровожда слънчевите изригвания и обикновено се наблюдава по време на протуберанс. Плазмата се изхвърля в слънчевия вятър и може да се наблюдава чрез коронограф. Следва да се отбележи обаче, че коронални изхвърляния на маса възникват и на други звезди освен Слънцето.

На 10 февруари 2021-ва космическият апарат се е намирал възможно най-близко до Слънцето – приблизително половината от разстоянието между Земята и нашата звезда. Това е бил особено подходящ момент за извършването на различни проверки на инструментите.

Extreme Ultraviolet Imager (EUI), Heliospheric Imager (SoloHI), и коронографът Metis са били използвани за заснемането на не едно, но две коронални изхвърляния на маса.

„Осъзнахме, че през последните 25 години се случват доста неща при едно коронално изхвърляне на маса между повърхността на Слънцето и Земята – казва Робин Коланино от Американската военноморска изследователска лаборатория. – Ето защо ние се надявахме, че като се доближим до Слънцето, ще направим снимки с много по-висока резолюция.“

Тези коронални изхвърляния на маса са били засечени и от други космически апарати около Слънцето, което позволява на учените да разгледат въпросните събития от различни ъгли.

Миналият ноември Extreme Ultraviolet Imager на „Солар орбитър“ също направи няколко невероятни фотографии на короналните изхвърляния на маса като по този начин подсказа колко мощен всъщност е този космически апарат.

Източник: IFLScience