Тази нощ ни очаква поредното небесно шоу. В нощта на 17 срещу 18 ноември е максимумът на метеорния поток Леониди. Очакват ви до 15 бързи синьо-зеленикави метеора за час!

Леонидите са активни от 6 до 30 ноември, като максимумът настъпва около 01 ч българско време на 18 ноември.

В нощта на максимума радиантът на потока в съзвездието Лъв ще изгрее около 23:10 ч. за района на София, каза физикът. Скоро след това - в 00:53 ч. , ще изгрее и Луната с 37% осветен диск и в неголяма степен тя ще затруднява визуалните наблюдения до края на нощта. Поради облачността над страната по-голям шанс за успешни наблюдения в нощта срещу 18-и ще има от Северна България, уточни Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски", за БТА.

Потокът се поражда от метеорни роеве, отделили се в космическото пространство от кометата 55P/Tempel-Tuttle (Темпъл-Тътл), която има период около 33 години. Затова през същия период потокът Леониди се наблюдава във вид на метеорни дъждове. Последният такъв бе през 2002 г., с интензивност около 3 500 метеора на час, каза физикът.

Леонидите са изключително популярни за любителите астрономи, защото обичайно предизвикват впечатляващи небесни спектакли. Метеорни дъждове са хиляди метеора в минута са наблюдавани през 1833 г., 1866 г., 1966, 1999 г.

Очакванията за тази седмица не са за толкова зрелищни дъждове, писа агенцията. Според експертите от Американското метеорно дружество Михаил Маслов и Микия Сато, тези дни Земята преминава през поток от по-отдавнашни останки на кометата 55P/Tempel-Tuttle. Ако изчисленията им са верни, ще могат да се наблюдават от 50 до 200 метеора в час.

Gallery

Леониди са едни от най-бързите метеори – те навлизат в земната атмосфера със скорост 71 км/с.

Снимка: Shutterstock