Една от най-убедителните снимки на НЛО на 20. век стана още по-добра и по-детайлна и, разбира се, разпали отново дебата около "най-добрата публична фотография на НЛО".

Първоначално снимката на кратерното езеро Коте е направена на 4 септември 1971 г. от екип на „Нешънъл джиографик“ в Коста Рика, който проучва потенциалното въздействие на хидроелектрически проект, планиран за изграждане около вулкана Аренал.

Фотографите обаче нямат никаква представа, че на едно от изображенията успяват да уловят необичаен метален обект с формата на диск. През идните години неговото естество става обект на бурни дебати. Някои казват, че е измама, други – че е оптична илюзия, а трети, разбира се, настояват, че това е летяща чиния.

Редица изследователи изучават снимката през годините и публикуват доклади за нея през 1989 и 1990 г. Според заключенията им тя „не съдържа доказателства за оптични дефекти, умишлена измама, нито подкрепя други прозаични обяснения“. Не всички обаче са убедени в това.

Съпоставка между старата и новата версия на снимката. Източник: Instituto Geográfico Nacional de Costa Rica, high res version courtesy of UAPMedia UK

Днес фотографията отново е на дневен ред – този път в зашеметяващо детайлна резолюция. UAPMedia UK казва, че получава копие на оригиналния негатив, който се помещава в Националните архиви на Коста Рика, от Естебан Каранца от Коста Рика. То попада в него, след като чичо му почива през 2021 г. След като обсъжда фотографията с нейния автор, техника Серджо Лоайца, Каранца решава да я изпрати до фотолаборатория в Канзас, където преминава през т.нар. барабанен скенер – своеобразна дигитална камера с висока резолюция, която може да сканира изображения с изключително голяма разделителна способност.

Новата версия на снимката може да бъде свалена свободно от тук. Тя, разбира се, не решава дебата какво всъщност представлява металният обект на нея, но специалистите се надяват, че ще разпали дискусията около други снимки или видеа на неидентифицирани летящи феномени.

Източник: IFLScience