NASA ще похарчи 93 милиарда долара за лунната програма Артемида до 2025 г. Подобна прогноза се съдържа в доклада на генералния инспектор на американската космическа агенция Пол Мартин, съобщава Space.com.

По-специално, в документа се твърди, че производството и изстрелването на супертежката ракета Space Launch System (SLS) и космическия кораб Orion ще струва на данъкоплатците 4,1 милиарда долара.

Изданието отбелязва, че оценката за 93 милиарда долара обхваща периода на извършената работа от 2012 до 2025 фискална година. За сравнение, от 1960 до 1973 г. САЩ са похарчили 280 милиарда долара (по текущи обменни курсове) за програмата Аполо.

В документа се отбелязва още, че планираното кацане на американци на лунната повърхност през 2024 г. може да бъде отложено с няколко години, заради липсата на скафандри от ново поколение и забавяне на работата по системата за кацане на Human Landing System (HLS).

През октомври НАСА определи най-близката дата за изстрелване на SLS от Орион до Луната на 12 февруари 2022 г. Като част от безпилотната мисия Artemis 1, космическият кораб трябва да лети около естествен спътник на Земята. В зависимост от относителните позиции на Луната и Земята в момента на изстрелването на ракетата, продължителността на мисията ще бъде от три до шест седмици.

През юли 2019 г. Майк Пенс, който по това време беше вицепрезидент на Съединените щати, обяви, че американската лунна програма предполага постоянното присъствие на астронавти на естествения спътник на Земята. По същото време НАСА съобщи, че космическият кораб Orion за многократни полети за лунната мисия Artemis 1 е готов.

Източник: Мениджър Нюз