Метеорит, открит преди по-малко от година в пустинята Сахара, вероятно е най-старият пример за кристализирана лава в Слънчевата система. Анализ на множеството фрагменти в тази космическа скала подсказва, че те са се втвърдили милиони години преди формирането на Земята, а това от своя страна ни позволява да научим повече за най-ранните етапи от образуването на планетите.

Изследване, публикувано в Proceedings Of The National Academy Of Sciences, ни разкрива подробности за свойствата на метеорита Erg Chech 002, открит през 2020-та в алжирския регион на пустинята Сахара, известен като Ерг-Чех и прочут с множеството си метеорити. През 2007-а именно там бяха открити метеорити с общо тегло 100 кг. Самият Erg Chech 002 тежи 32 кг. Любопитен факт: космическите скали стават метеори, когато навлязат (и изгорят) в земната атмосфера и метеорити, ако паднат на повърхността.

Според екипа космическите фрагменти са на възраст от около 4,565 млрд. години – или около 20 млн. години по-стари от нашата собствена планета и по-стари от предишния рекордьор с около 1 млн. години. Слънчевата система е била на едва 2 млн. години, когато тази скала се е образувала.

Изследователите вярват, че в случая става дума за парче от кората на протопланета. Ако знанията ни за планетарното образование са верни, газа и прахта, обкръжаващи младото слънце, са нараснали и са се превърнали малки камъчета. Те от своя страна са се слели както помежду си, така и с други скали, и това е довело до образуването на протопланети.

Протопланетите са обекти, които са много по-малки, че да бъдат наречени същински планети. И все пак в тях настъпват множество интересни геологически процеси. В случая с Erg Chech 002, протопланетата е била сходна по състав с богатите на въглерод астероиди, но кората ѝ е била в лавообразно състояние, преди този метеорит да се втвърди. Откриването на парченца от кората на тези древни обекти е рядкост, защото в края на краищата протопланетите в Слънчевата система са се сблъскали и са образували Меркурий, Венера, Земята и Марс.

Близо 3100 от известните на човечеството метеорити са от кората или мантията на тези древни космически обекти. По-голямата част от тях са изградени от базалт. Erg Chech 002 обаче е съставен от минерал, известен като андезит. Откритията предполагат, че тези протопланети с кора от андезит не са били рядкост, но най-вероятно са се превърнали в строителните блокове на по-голямата част от скалистите планети. Човечеството не познава друг метеорит като Erg Chech 002.

„Това подсказва, че най-ранните диференцирани протопланети, срещащи се в Слънчевата система, както и по-голямата част от техните отломки, са били разрушени или акрецирани към нарастващите по нова време скалисти планети. Ето защо откриването на метеорити от първичните кори е изключително събитие“, пишат авторите в своя научен труд.

Източник: IFLScienice