Миналата седмица марсоходът „Кюриосити“ засне нещо доста забележително на повърхността на Марс. Въпреки че въпросният обект наподобява малко цвете или дори своеобразна органична характеристика, NASA потвърди, че в действителност става дума за минерална формация. Нейната деликатна структура се е образувала от утаени от вода минерали.

Всъщност „Кюриосити“ се е натъквал на подобни характеристики и по-рано. Те са известни като диагенетични кристални струпвания. Под диагенетични се разбира рекомбинация или пренареждане на минерали и тези характеристики се състоят от триизмерни кристални струпвания (вероятно образувани от различни минерали).

Според Абигейл Фреймън, която е част от екипа на „Кюриосити“, характеристиките, на които вече сме се натъквали, са изградени от соли, наречени сулфати. Обикновено те са вградени в скала, еродирала с течение на времето. Тези минерални струпвания обаче, изглежда, са устойчиви на ерозия.

Снимките отблизо са направени с помощта на инструмента MAHLI на „Кюриосити“. Той представлява своеобразна версия на лупата, която геолозите носят със себе си при полеви проучвания.

Източник: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Kevin M. Gill/Flickr/CC BY 2.0

През 2013 г. „Кюриосити“ се натъкна на още една характеристика на повърхността на Червената планета, която наподобява цвете. Марсоходът „Спирит“ също откри сходно изглеждащи скали, богати на силициев диоксид, които си спечелиха прякора „карфиол“. Можете да ги видите на снимата по-долу.

Източник: NASA/JPL-Caltech

Източник: Science Alert