Мнозина от нас мечтаят един ден да прелетят над повърхността на Марс. В края на краищата планетата предлага толкова много интересни места за изучаване.

Днес тази мечта е на път да се сбъдне. Макар и виртуално.

Космическият апарат "Марс Експрес" картографира Червената планета от години. Сега той ни дава възможност да я разгледаме отблизо чрез анимация, съставена от хиляди негови изображения.

Една от най-забележителните области на Марс е нейният Noctis Labyrinthus - латинското наименование на "Лабиринтът на нощта". Тя се намира между Валес Маринерис и гигантските вулкани на региона Тарсис.

Този разбит терен представлява система от долини, които се простират на близо 1200 километра. Учените комбинират изображенията на "Марс Експрес" на Европейската космическа агенция и ги превръщат в един невероятен виртуален полет над терена. По този начин можем да надзърнем през очите на бъдещите изследователи на Червената планета.

Какво е причинило Noctis Labyrinthus?

Този лабиринт от долини не се е появил за една нощ. Това е зона на разломи в сърцето на регион, наречен Тарсис Рийс. По същество долините са се образували, когато вулканизмът в Тарсис е довел до създаването на изпъкналост, която е накарала голяма част от околията да се извие. Именно така са се формирали и тектонични напрежения в околните райони.

Кората всъщност изтънява и се образуват структури, наречени "грабени". ("Грабен" означава "могила".) Представете си грабените като траншеи от материал, който се е утаил, когато кората е изтъняла и се е разширила. Освен това под по-голямата част от региона се намират разломи. Някои от грабените са дълбоки до 5000 метра, което е свидетелство за тектоничните сили, действали в древното минало на Марс.

Полет над региона

Полетът над Noctis Labyrinthus е пътуване във времето. Например най-високите плата в изображенията представляват първоначалното ниво на повърхността. Представете си как е изглеждала преди цялата тектонична дейност и преди да се откъснат парчета от повърхността.

Пресичащите се каньони и долини, създадени от вулканичните напрежения, може да изглеждат малки тук, но те са широки до 30 км и дълбоки до 6 км. През хилядолетията гигантски свлачища са се спускали по склоновете, покривайки по-старите части на повърхността.

По други склонове на долината се виждат големи полета от дюни. Те са се образували, когато марсианските ветрове са разнасяли пясък по повърхността. Общо взето, това прелитане ви показва милиони години геоложка история.

То е донякъде аналогично на прелитане над и през земния Гранд каньон и изучаването на пресичащата го зона на разломи в основата му. Подобно нещо би показало най-ранните структури, които допринасят за сложността на каньона.

Как тази визуализация е била създадена

Готино е да си представим как „Марс Експрес“ фокусира филмова камера с висока резолюция върху повърхността. Това видео обаче се състои от много отделни изображения. Гледките идват от повече от осем обиколки на „Марс Експрес“.

В допълнение към тях екипът комбинира снимки с топографска информация от цифров модел на терена. Това помага на учените да генерират триизмерен пейзаж, като всяка секунда от видеото се състои от 50 отделни кадъра, визуализирани по предварително зададен път на камерата.

Добавена е мъгла, за да се прикрият границите на модела на терена. Тя започва да се натрупва на разстояние между 150 и 200 км. Видеото е центрирано на марсианските координати 7° ю.ш., 265° и.д.

Източник: Universe Today