Китай изстреля успешно товарния космически кораб "Тянжу-3" към космическата си станция „Тиангонг“, която е в строеж, съобщи местната агенция Синхуа.

Изстрелването с ракетата носител беше извършено от  космодрума Уънчан, разположен, до южния град Хайнан, след което корабът навлезе в орбита.

"Тянжу-3" ще достави гориво, оборудване и продукти за екипажа на пилотирания кораб "Шънжу-13", чийто полет е планиран за октомври.

Китай изведе в орбита базовия модул на националната космическа станция през април. От 17 юни до 17 септември на нея работиха трима космонавти. Те монтираха оборудване от външната й страна с две излизания в открит космос.

Общият монтаж на станцията с всички модули ще завърши през 2022 г. За изпълнение на програмата са предвидени още седем мисии, с които ще бъдат доставени два лабораторни модула. Три от мисиите ще са пилотирани.

Общата маса на станцията ще бъде над 90 тона. На нея едновременно ще могат да работят трима души, като при смяна на екипажа броят им ще се увеличава на шестима. Срокът за използване на станцията е 10 години

Източник: Мениджър Нюз