Как можем да изчислим стойността на Земята? С формула, разбира се. Това смята американският астрофизик от Университета в Калифорния Грег Лафлин. Той изведе математическа формула, въз основа на която определи цената на Земята, а и на други планети, на които теоретично може да стъпи човешки крак.

Във формулата си Лафлин взема под внимание плътността, масата, температурата и възрастта на планетите. Колкото по-близки са тези характеристики до земния климат, толкова по-висока е стойността на планетата.

Така ученият изчислява, че Земята струва някъде от порядък на 5 трилиарда долара. С най-висока стойност от всички други планети в Слънчевата система е Марс по сметките на Лафлин, чиято цена той определя на 15 000 долара. Съвсем достъпни като стойност се оказали и  още 1235 екзопланети, заради неблагоприятните условия за живот на тях.

Лафлин цитира друг пример, с малко известната планета KOI 326.01, която след детайлни изчисления по формулата, показала стойност от $223 099,93.

Според учения, планетите, които си струва да бъдат изследвани за в бъдеще са тези, които по неговата формула надхвърлят като стойност 100 млн. долара.