Първият човек, преборил рак на костите, който става астронавт. Първият човек с протеза в Космоса. Най-младият американски гражданин в орбитата на Земята някога.

Всички тези впечатляващи факти скоро ще се отнасят за 29-годишната Хейли Аркеноу, която през януари е била избрана да се присъедини към екипажа на първата изцяло цивилна космическа мисия, организирана от SpaceX предаде „Би Би Си“.

Първоначално обаче е било необходимо да не споделя вълнението си с никой. „Запазих най-голямата тайна в живота си за месец и половина. Така че, сега мога да я споделя със света“, разказва Аркеноу.

За участието ѝ в историческата мисия бе съобщено в понеделник от детската изследователска болница „Сейнт Джъд“ в Мемфис, щата Тенеси. Там Аркеноу работи като медицински асистент днес, а като дете е била пациент заради тумор на костите.

По-късно тази година тя ще се качи на борда на ракета Falcon 9 във Флорида, а заедно с нея ще бъде и бизнесменът Джаред Айзъкман, който ще е командир на полета. Милиардерът откупи останалите три места в капсулата и в началото на февруари обяви решението си, че ще дари едно от тях на здравен работник от женски пол в „Сейнт Джъд“.

Все още не е ясно кои са хората, които ще заемат останалите две места в мисията. Единият от тях ще е „заслужил предприемач, който използва новата платформа за електронна търговия Shift4Shop“, която е собственост на Айзъкман, а другият – дарител на средства за „Сейнт Джъд“.

Източник: Мениджър Нюз