Илон Мъск е предложил услугите на SpaceX за създаването на следващото поколение скафандри на НАСА, след като по-рано стана ясно, че настоящата програма на агенцията изостава от графика и че програмата й ще струва допълнителни 1 млрд. долара, предаде "Си Ен Би Си".

„SpaceX може да го направи, ако има необходимост“, написа Мъск в Twitter.

Неговата компания има опит с производството на защитни костюми, които бяха използвани от екипажа на кораба Сrеw Drаgоn. Тези костюми имат за цел да защитят астронавтите при пожар на борда на космическия кораб или при загуба на налягане в кабината. Разработването на скафандри обаче ще бъде доста по-трудна задача.

Говорителят на НАСА Моника Уит заяви пред СИ Ен Би Си, че миналия месец агенцията се е обърнала към компании в космическата индустрия със запитване за „закупуване на скафандри, хардуер и услуги“.

Предложението на Мъск дойде в отговор на доклад на генералния инспектор на НАСА за постигнатия напредък по създаването на новото поколение скафандри на агенцията.

„Астронавтите на борда на Международната космическа станция използват скафандри, създадени преди 45 години за програмата за космически совалки“, се посочва в доклада. От него става ясно още, че през годините дизайнът на скафандрите е бил променя, за да се удължи тяхното използване.

От 2007 г. насам агенцията е започнала три отделни програми за разработка на нови скафандри, по които е похарчила 420,1 млн. долара. От доклада става ясно, че НАСА планира да инвестира още поне 625,2 млн. долара в разработката, като така крайната цена на проекта ще надскочи 1 млрд. долара до 2025 г.

Заради това забавяне от агенцията обявиха, че няма да успеят да изпратят астронавти на Луната през 2023 г., какъвто бе първоначалния план.

Източник: Мениджър Нюз