Независимо дали управлявате компания или сте в началото на кариерното си развитие, има ли стъпки, които може да предприемете, за да увеличите вероятността бизнес мечтите ви да се превърнат в реалност? В мрежата определено няма недостиг на съвети по тази тема, но най-печеливша изглежда е стратегията да наблюдавате какво е сработило при хората, които вече са постигнали това, което искате да постигнете.

Малцина са хората, постигнали повече в бизнеса от Питър Тийл и Илон Мъск.

И двамата са участвали в основаването компанията за онлайн плащания PayPal и са използвали богатството, което са натрупали, за да създадат серия от успешни фирми. По всичко изглежда, че те са изключително различни хора (които не се харесват особено), но един служител на PayPal, който е работил и с двамата, твърди, че в началото на своята кариера са споделяли поне поне един общ подход към работата.

Ако искате да последвате примера на Мъск и Тийл, то трябва да забравите за фокусирането върху едно нещо.

Урок от ранните дни на PayPal: Фокусът е надценен

Джейсън Портной започва кариерата си като служител номер 34 в PayPal. Оттогава насам той има дълга кариера като изпълнителен директор на стартиращ бизнес и рисков инвеститор. Ранната му работа в PayPal обаче му е дала възможност да наблюдава някои от най-големите имена в бизнеса, когато те тепърва са прохождали. В хода на дълга дискусия с Тим Ферис за неговия подкаст, Портной описа какво е видял.

„Едно от най-основните неща, които забелязах, беше, че Питър, Рийд (Хофман, бъдещ съосновател на LinkedIn) и Илон никога не правят само едно нещо в даден момент“, разказва той. Тийл например е ръководил хедж фонд, докато е работил по Paypal. В момента Мъск, който е главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, е в процес на придобиване на Twitter.

По това време подходът на двамата е изглеждал контраинтуитивен за Портной. „Мислех си, че те правят дадено нещо и се съсредоточават изцяло върху него“, казва той, като добавя, че с времето е осъзнал ползата от отказа от фокусиране върху едно нещо.

„Мисля, че те извличат голяма полза от този си подход, защото така те срещат различни идеи, разрешават различни проблеми и се срещат с различни хора“, споделя той.

Започването на само един бизнес е дяволски трудно, а какво остава за работата по няколко компании по едно и също време… Да, Мъск и Тийл може да имат свръхчовешки запаси от воля и енергия, които много от нас никога не биха могли да съберат, но Портной посочва, че ако можете да работите по няколко проекта наведнъж, обикновено намирате пресечни точки между тях. Връзките и идеите текат напред и назад, което води до важни пробиви в бизнеса.

Не само лудите гении препоръчват този подход

Съветът да намалите вниманието, което отделяте на фокусирането върху една задача в ранните дни на вашата кариера може да звучи контраинтуитивно (или като нещо, от което може да се възползват само луди гении), но всъщност този подход е прилаган от изненадващ брой бизнес лидери.

Покойният Стив Джобс настояваше, че един от ключовете към изграждането на висока интелигентност е това човек да бъде „интелектуалното всеядно животно“. „Голяма част от това, което означава да бъдеш умен, е способността да намаляваш мащаба, сякаш можеш да видиш целия град, като погледнеш надолу от 80-ия етаж на някаква сграда“, казваше Джобс.

Развиването на тази способност не изисква съсредоточаване върху едно нещо, а разнообразие от преживявания. „Важно е да не сте натоварени със същата торба с опит и знания като всички останали, защото това ще ви накара да правите същите мисловни връзки и няма да можете да бъдете иновативни. Влюбете се в двама души едновременно. Ако искате опитайте ЛСД, Уолт Дисни го е правел“, казваше още той.

Четейки това вероятно ще отбележите, че Джобс очевидно е поредният ексцентричен гений, а не някой, чийто пример може да бъде последван от повечето хора. Може би имате право. Важно е обаче да се отбележи, че не само бизнес лидери от типа на Мъск и Джобс акцентират върху стойността на широкия набор от преживявания в началото на кариерата. Не е и нужно тези преживявания да включват психоактивни вещества или работа на няколко места на пълен работен ден.

Когато LinkedIn попита свои потребители за най-добрият кариерен съвет за младите хора, професионалисти от всички сфери на живота подчертаха, че те не трябва да чакат за перфектната идея или момент, върху които да се съсредоточат. Вместо това те просто трябва да се захванат с нещо. Това означава, че те може да се захванат с погрешни проекти и че ще трябва да променят посоката си на развитие многократно, но това в крайна сметка ще си заслужава, защото човек се учи най-добре от опита. Освен това, колкото по-разнообразни са вашите преживявания, толкова повече идеи и различни гледни точки ще съберете. Това по същество е по-приземена версия на подхода на Мъск, Джобс и Тийл.

Разбира се, понякога фокусът е от съществено значение в работата. С годините Джобс става известен с обсебващия си фокус върху продуктите на Apple, а Мъск разказва как е спал във фабриката на Tesla, когато компанията е била в труден период от развитието си. В началото обаче е полезно да имате различни интереси. За вас и мен това вероятно не означава да управлявате хедж фонд или да работите по колонизирането на Марс. Това може да означава да се занимавате със някакъв страничен проект или пък хоби, което да засища вашето любопитство. Дори тази по-скромна версия на отказа от фокусиране върху едно нещо има предимства. Всяко едно от тези „разсейвания“ също е експеримент, които ви носи нов опит и знания.

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз