Търсейки решение за изхранването на астронавти, участващи в продължителни космически мисии, специалисти по храните са разработили оптималното ястие - вкусна вегетарианска салата, пише изданието "Хранителна наука и технология" на Американското дружество на химиците. 

Представете си, че тръгвате на многогодишно пътешествие до Марс, разполагайки единствено с безвкусна, предварително опакована храна, пише изданието. Тъй като космическите агенции планират по-дълги мисии, те са изправени пред предизвикателството как най-добре да изхранват участниците в тях. 

За оптималното космическо хранене изследователите са се спрели на вегетарианска салата, включваща пресни съставки, които отговарят на специализираните хранителни нужди на мъжете астронавти и могат да бъдат отглеждани в космоса.

Астронавтите в космоса изгарят повече калории от хората на Земята и се нуждаят от допълнителни микроелементи, като например калций, за да останат здрави по време на продължителното излагане на микрогравитация. 

Освен това бъдещите дългосрочни мисии ще изискват отглеждане на храна по устойчив начин в космическия кораб или космическите колонии. И въпреки че специалистите са изследвали методите за отглеждане на храна в космоса и какви хранителни вещества са необходими на астронавтите, за да останат здрави, специфични пресни ястия досега не са разработени.

Поради тази причина Фолкер Хесел и колегите му са решили да потърсят начини за оптимизиране на космическата храна, така че тя да отговаря на тези уникални изисквания и освен това да има добър вкус, пише БТА. Първоначално изследователите са оценили комбинациите от пресни съставки, използвайки метод, известен като линейно програмиране. 

Използваният от тях модел определя колко добре комбинациите от различни храни могат да задоволят дневните хранителни нужди на мъж астронавт, като същевременно минимизират количеството вода, необходимо за отглеждането на храните. 

Екипът е взел предвид и устойчивостта на храните в космоса, подбирайки съставки, които се нуждаят от малко тор, време и площ, за да растат, и чиито негодни за консумация части могат да бъдат рециклирани.

От 10-те сценария, които са разгледали, изследователите са установили, че вегетарианска храна, съставена от соеви зърна, маково семе, ечемик, зеле, фъстъци, сладки картофи и/или слънчогледови семки, осигурява най-ефективния баланс между максимално количество хранителни вещества и минимални земеделски ресурси. 

Въпреки че тази комбинация не може да осигури всички микроелементи, от които се нуждае астронавтът, липсващите могат да бъдат набавени чрез добавки, смятат изследователите.

За да се увери, че идентифицираната комбинация е вкусна, екипът е приготвил идеалното космическо ястие под формата на салата за четирима души, които да я опитат тук, на Земята. Един от тестващите е дал възторжени отзиви и е споделил, че няма нищо против да яде това цяла седмица като астронавт. Други са били по-резервирани в похвалите си, въпреки че са поискали втора порция. 

В бъдеще изследователите планират да проверят какво предлага техният компютърен модел като варианти за жени астронавти, както и да разширят разнообразието от култури в наличната база данни.