Фалшиво видео, което претендира, че показва как Луната изгрява над Северния полюс и прекосява небосвода, успя да заблуди изключително много хора.

„Луната е на Северния полюс, където денят трае 24 часа, а спътникът се появява едва за 30 секунди и блокира изцяло Слънцето за едва 5 секунди, след което изчезва – една спираща дъха гледка“, пише потребителят Ollie and Dave като коментар към видеото, публикувано в Twitter.

Въпреки че очевидно това е шега, хората приеха видео клипа за чиста монета. В момента на създаването на тази новина публикацията е споделена над 60 хил. пъти.

В общи линии Луната, разбира се, изглежда еднакво от която и да е точка на Земята. Казваме „в общи линии“, тъй като в зависимост от това в кое полукълбо се намирате, вие я виждате от различен ъгъл.

Източник: NASA’s Scientific Visualization Studio

„Всеки вижда едни и същи фази на Луната – обяснява NASA Science. – Да, хората на север и юг от екватора виждат текущата фаза от по-различен ъгъл. Ако отидете в другото полукълбо, Луната ще бъде в същата фаза, която наблюдавате и от вашия дом, но ще изглежда обърната надолу с главата в сравнение с това, което сте свикнали да виждате.“

Източник: IFLScience