През май 1969 г. "Аполо 10" провежда генерална репетиция за първото кацане на човек на лунната повърхност. Мисията е успешна, като тричленният екипаж обикаля Луната в продължение на повече от 10 часа и се отделя, а след това отново се присъединява към лунния модул за кацане.

Докато са там, сами над обратната страна на Луната, астронавтите съобщават, че чуват "свистящ звук", който един от тях определя като "космическа музика". Звуците, записани от камерите на борда на "Аполо 10", не са оповестени публично в продължение на почти 50 години.

Според стенограмите астронавтите от "Аполо 10" Томас Стафорд, Джон Йънг и Юджийн Чернан обсъждат чутия от тях страховит звук:

Чернан: Уоооооооооооооу.

Йънг: Чухте ли и вие това свистене?

Чернан: Да. Звучи като, нали знаете, космическа музика.

Йънг: Чудя се какво е това.

NASA предупреждава екипажа на "Аполо 11", включително Майкъл Колинс, който лети сам в командния модул, докато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин се отправят към повърхността на Луната, да се ослушва за звуци.

"В момента в слушалките ми се чува странен шум, странен звук у-у-у", пише Колинс в книгата си "Пренасяне на огъня": "Пътешествия на един астронавт". "Ако не бях предупреден за него, щеше да ме изплаши до смърт".

Шумът започва, след като лунният модул (ЛМ) се отделя от основния, и спира, когато той се приземява на Луната. За щастие, по времето, когато Колинс чува шума - което се случва в момент, в който той няма връзка с NASA (съвсем очаквано) - той вече е намерил своето обяснение.

"Радиотехниците (а не феновете на НЛО) имаха готово обяснение за него" - пише Колинс. "В случая ставаше дума за смущение между УКВ радиостанциите на ЛМ и командния модул."

NASA потвърди това обяснение, когато публикува видеоматериала през 2016 г.

Източник: IFLScience