Вчера ви представихме първите пълноцветни снимки, направени от телескопа „Джеймс Уеб“.

Ако си мислите, че те са невероятни, почакайте да видите фотографиите и на Юпитер, както и на неговите пръстени и на трите спътника Европа, Тива и Метида.

Сянката на Европа се откроява на изображението вляво – точно до прословутото бурно Голямо червено петно.

Фотографиите са направени с тестови цели – идеята на учените е била да проверят дали „Джеймс Уеб“ може да проследява бързо движещи се обекти из Слънчевата система. Ето защо телескопът заснема 9 цели, като Юпитер е най-бавноподвижната (но както можете да видите – и най-красивата).

Тестът показва също така, че е възможно да използваме „Джеймс Уеб“, за да заснемаме детайли като спътниците и пръстените около планети, ярки колкото Юпитер.

„Очаквахме наблюдението на ярки планети и техните спътници и пръстени да бъде предизвикателно, тъй като разпръскващата се светлина може да повлияе на използваните научни инструменти, а финият направляващ сензор (FGS) трябва да следи водещата звезда край ярката планета“, обясняват специалистите.

„Тези наблюдения потвърждават очакванията, че прихващането на водеща звезда е успешно, стига Юпитер да се намира на поне 140” от FGS…”

Всичко това означава, че телескопът „Джеймс Уеб“ може да бъде използван за проследяването и на близкоземни обекти и комети.

Източник: Science Alert