Миналата година учени от проекта CERES (Cosmic Evolution Early Release Science) използваха телескопа „Джеймс Уеб“, за да идентифицират най-далечната галактика, наблюдавана някога. Тя е кръстена с прякора Галактиката на Мейзи (на името на дъщерята на един от откривателите), а светлината ѝ идва към нас от едва 390 млн. години след Големия взрив – времето, когато галактиките са се зараждали из необятната Вселена.

Сега Научният институт за космически телескопи (STScI) създаде една невероятна триизмерна визуализация, която ви позволява да прелетите през космическото пространство към Галактиката на Мейзи. При това със скорост, която нито един писател на научна фантастика не е предлагал. Всяка секунда от визуализацията ви връща назад във миналото с около 200 млн. години. Именно така успяваме да стигнем до галактиката само за 68 секунди.

Визуализирането на това разстояние не е толкова лесен процес. Вследствие на ускореното разширение на Вселената обектите, които са по-далеч от нас, се отдалечават по-бързо. Това е така, тъй като Вселената се разширява по един и същи начин във всяка една посока навсякъде. Ето защо ако днес решим по магически начин да прелетим до Галактиката на Мейзи, ще изминем разстояние от над 33 млрд. години.

Източник: IFLScience