Днес НАСА ще направи втори опит за изстрелване на най-мощната си ракета досега като част от мисията „Artemis I” към Луната на фона на благоприятната прогноза за времето и отстраняването на техническите проблеми, заради които бе отложено изстрелването в началото на седмицата, съобщи АФП.

Стартът в събота е планиран за 14:17 часа източноамериканско време (18:17 ч. по Гринуич) от космически център "Кенеди" и е възможно да бъде осъществен в последващите два часа, ако се наложи забавяне.

Вероятността за благоприятно време в този интервал е 60 процента. "Прогнозата изглежда добре" и не се очаква да "блокира" старта, увери на пресконференция Мелъди Ловин, която отговаря за анализа на метеорологичните прогнози.

От понеделник в НАСА работят по отстраняване на техническите проблеми, наложили отлагането на изстрелването на новата ракета в последния момент.

Първоначално възникна затруднение при охлаждането на един от четирите основни двигателя. Инженерите извършиха анализ, който потвърди, че проблемът възниква заради повреден сензор, каза на пресконференция Джон Хъникат, който отговаря за ракетната програма в НАСА. Занапред показанията на този сензор ще бъде пренебрегвани.

Другият проблем бе с изтичане на гориво. Открихме откъде изтича гориво и отстранихме проблема, каза директорът по изстрелването Чарли Блекуел-Томсън.

Мисия "Артемис 1" ("Артемида 1") се отправя на тестов полет без астронавти на борда. Това ще е първи полет за ракетата Ес Ел Ес (SLS), разработвана повече от десетилетие като най-мощната в света досега.

"Няма гаранции, че ще бъде изстреляна в събота, но ще опитаме", каза Майк Сарафин, който ръководи мисията.

Предаването на живо започва днес в 19:15 ч и можете да го гледате през приложеното по-долу видео.