Внезапното потъмняване на Бетелгейзе – една от най-ярките звезди на небосклона – вероятно е вследствие от облак прах, изхвърлен от нейната повърхност.

През октомври 2019-а звездата, част от съзвездието Орион, започна постепенно да губи мистериозно своята яркост. Някои експерти дори заявиха, че това е предвестник на факта, че скоро Бетелгейзе ще избухне в свръхнова.

Сега обаче изследователи, работещи с телескопа „Хъбъл“, придобиха по-ясна представа за случващото се, след като видяха как звездата изхвърля супергореща плазма, която се охлажда във външните пластове на атмосферата и в края на краищата се превръща в прах.

„Новообразувалият се облак блокира светлината от около ¼ от повърхността на звездата“ – заявиха от Европейската космическа агенция и допълниха, че Бетелгейзе вече свети с нормална яркост.

С помощта на „Хъбъл“ астрономите виждат как материала напуска видимата повърхност на звездата и се придвижва през атмосферата. Накрая той се превръща в прах, който от наша гледна точка прави Бетелгейзе да изглежда така, сякаш е потъмняла.

Физиците не са сигурни какво точно е предизвикало това изригване на плазма.

Бетелгейзе е приблизително 1000 пъти по-голяма от Слънцето. Тя се намира на 725 светлинни години от Земята, което означава, че събитието, забелязано с телескопа „Хъбъл“, се е случило в началото на XIV век.

Изследването ще бъде публикувано в The Astrophysical Journal.

Източник: Science Alert