Според създателите на японско приложение, което разпознава болката при котките, то може да се превърне в ценно помагало както за собствениците, така и за ветеринарите, особено в Япония, където пазарът на тези животни е на стойност милиарди евро, предаде Франс прес.

Наречено Си Пи Ди (CPD - Cat Pain Detector), безплатното приложение използва изкуствен интелект (AI), за да оценява нивото на болка при котките въз основа на лицевите им изражения.

Лансираното през май приложение вече се използва от около 43 000 души, главно в Япония, но също в Европа и Южна Америка, казва Го Сакиока, ръководител на базираната в Токио компания "Carelogy". 
       
Инструментът, който е подобен на други приложения по света, е разработен от компанията в сътрудничество с учени от университета "Нихон", пише БТА. Разработчиците на приложението първоначално са събрали около 6000 снимки на котки, за да проучат положението на ушите, муцуната, мустаците и клепачите и да определят променливите им характеристики.

Този анализ се основава на скала на котешките "гримаси", разработена от университета на Монреал, въз основа на лицевите изражения на болни и здрави котки.

Разработчиците след това са използвали изкуствен интелект за изграждането на модел въз основа на тези данни. 

От компанията казват, че инструментът разпознава страданието на писаните с 90 процента точност. 

Го Сакиока казва, че се надяват да стигнат още по-далече благодарение на около 600 000 снимки, направени от потребители на приложението, което е създадено, за да помогне на собствениците да разберат по-добре промените в поведението на техните котки.

Според Японската асоциация за храни за домашни любимци 60 процента от стопаните на котки се консултират с ветеринарен лекар в най-добрия случай само веднъж годишно. "Искаме да ги улесним да решат в домашни условия дали се налага да посетят ветеринаря", казва Сакиока.

Въпреки че CPD вече се използва експериментално и от ветеринарни лекари, все още предстои да бъде усъвършенствана прецизността на изкуствения интелект, за да може приложението да се използва по-масово, като се има предвид нарастващата популярност на котките, допълва ръководителят на компанията-разработчик.