В Европейския се съюз ще се използва само 1 вид кабел за зареждане на смартфони и други устройства от 2024 г., съобщава Асошиейтед прес.

Това стана възможно след като представители на всички 27 страни-членки и евродепутатите окончателно се споразумяха за универсалното зарядно.

Новите правила на Брюксел ще улеснят живота на потребителите, на които им е писнало да ровят в плетеница от кабели, докато намерят точния кабел.

Преговарящите в ЕС казаха, че са подписали временно споразумение за уеднаквяване на устройствата за зареждане, част от по-голямата стратегия продуктите в 27-членния блок да станат по-устойчиви и да се намалят електронните отпадъци.

Новите правила, които ще започнат да действат през есента на 2024 г., предвиждат в ЕС да се използва само един вид USB кабел – Type C. Изискването е за малки и средни презареждащи се преносими електронни устройства.

Промяната обхваща мобилни телефони, таблети, електронни четци, слушалки, цифрови фотоапарати, конзоли за видеоигри и др. Един и същ вид зарядни устройства ще има и за лаптопите, но производителите ще имат допълнително време да изпълнят изискването. 

Докато много компании започнаха да произвеждат устройствата си портове за USB кабелType C през последните години, Apple не е привърженик на идеята. По-рано от компанията заявиха, че се притесняват, че новите правила ще ограничат иновациите и ще навредят на потребителите.

Изискванията на ЕС също определят стандартите за технологията за бързо зареждане и дават правото на избор на потребителите дали да купуват нови устройства със или без зарядно, което според оценките на ЕС ще спести на потребителите 250 млн. евро годишно. Намаляването на електронните отпадъци е друга цел. ЕС изчислява, че изхвърлените или неизползваните зарядни устройства съставляват 11 хил. тона в Европа всяка година.

Брюксел се опитва да накара електронната индустрия да приеме общ стандарт за зареждане вече повече от десетилетие, докато Европейската комисия не принуди блока да го направи, като внесе законопроект миналия септември.

Очаква се Европейският парламент и Европейският съвет формално да одобрят споразумението след лятната си почивка.

Източник: Мениджър Нюз