Повечето потребители на преносими компютри поне веднъж са си задавали въпроса „трябва ли да махам батерията, когато лаптопът е включен към електрическата мрежа?“, пита BaterryLand.

В интернет има десетки противоположни мнения по въпроса. Ако обаче се придържаме към някои неоспорими факти за състава и начина на работа на съвременните батерии за лаптоп, отговорът е: в повечето ситуации не е необходимо, но има и такива, когато е желателно.

Държането на напълно заредена батерия (на 100%) в лаптопа не е опасно за нея или за преносимия компютър, защото когато зарядът достигне максимум, електричеството се пренасочва от батерията директно към захранването. С течение на времето батерията се разрежда сама дори и компютъра да е постоянно вързан към електрическата мрежа.

След като зарядът падне с няколко процента, батерията се зарежда отново напълно. Този процес е необходим и се отразява добре на батерията за лаптоп. Въпреки това е препоръчително да разреждате и зареждате лаптоп батерията поне веднъж месечно, за да поддържате нейният капацитет на възможно най-високо ниво.

Високата температура уврежда батерията на лаптопа

Разбира се, държането на лаптоп батерията постоянно в преносимия компютър, си има и своите недостатъци. Но те се проявяват единствено, ако вашият лаптоп работи при по-висока от нормалната температура.

- При нормално използване, оптимално функционираща охладителна система и не много висока температура на околната среда (когато температурата на процесора и харддиска не превишава 40 – 50 градуса) батерията може да стои в лаптопа.

- При интензивно ползване, което води до отделяне на голямо количество топлина (например при компютърни игри, където температурата задминава 60 градуса), е препоръчително батерията да бъде извадена, за да се избегне нежелано прегряване.

Топлината всъщност е най-големият враг на литиево-йонните батерии. Имайте го предвид. Така че, ако използвате допълнителни системи за охлаждане, работите в по-хладно помещение или не натоварвате значително вашия преносим компютър, няма проблем, ако батерията му си стои на мястото.

Държането на напълно заредена батерия (на 100%) в лаптопа не е опасно за нея или за преносимия компютър.