Въпреки че смартфоните набират популярност, все още има задачи, които не можете да направите през телефона си, поради което лаптопите продължават да бъдат едни верни, практични и надеждни устройства. Ето затова, всеки трябва да разполага с такъв. Ако сте в процес на търсене на информация за покупката на нов лаптоп и не знаете от къде да започнете, тази статия би могла да ви бъде от полза.

Трябва да внимавате за няколко неща, когато си вземате лаптоп, независимо дали го купувате онлайн или от физически магазин.

1. Не се препоръчва да купувате лаптоп от неизвестен източник.

Дори и да изглежда страхотна сделка, не си купувайте лаптоп втора ръка, нито лаптоп от неясен доставчик, когото сте открили чрез обява в интернет сайт. Можете да си купите лаптоп онлайн, но изберете представителството на някой доверен магазин, който ще ви предложи гаранция и който ще ви увери, че при появата на какъвто и да е проблем, било то появил се веднага след покупката или в рамките на гаранционния срок, този проблем може и ще бъде отстранен.

2. Избирайте лаптоп от известен бранд

Има няколко марки, на които може да се има доверие, когато стане дума за лаптопи: HP, ASUS, Dell, Apple, Acer... Вероятно последният ви лаптоп е произведен именно от някое от тези имена. Следователно, ако сте доволни от него, а навярно искате и някой по-добър, придържайте се към тази част от гама с брандове. Така ще имате гаранция за проверено качество и добра работа, доказала се от многото продажби, направени от тези марки.

3. Потърсете отзиви от други потребители на същия или сходни лаптопи

Когато си купувате лаптоп, трябва да го направите след като проучите предложенията. Големите онлайн магазини имат рубрика с ревюта, с които би ви било много лесно да проверите с какви характеристики разполага или какви недостатъци има разглеждания от вас продукт. Това определено важи до голяма степен и за лаптопите. Прочетете какво казват другите потребители за лаптопа, който ви е заинтригувал и в зависимост от това каква информация ще намерите, ще решите дали да се спрете на него или на друг от вашите любими модели. Онлайн магазините насърчават изразяването на мнение без значение дали то е добро или лошо. Ревютата на професионалистите са още един източник на информация, когато стане дума за лаптопи. Така че, информирайте се на воля!

4. Изберете лаптоп с включена операционна система

Времето на торентите приключи. Пиратството вече не е вариант. Дори ако ще платите повече, се ориентирайте към лаптопи с инсталирана вече операционна система. Предвид днешното предлагане, намирането на лаптоп с включена операционна система е съвсем лесна задача. От друга страна, платената в повече сума ще бъде определено по-малка от трудностите , които би могла да ви донесе пиратска версия на операционната ви система, защото при нея ще липсват актуализации, трудно ще намирате активиращи кодове и кодеци. Да не говорим за ползите, свързани с безопасността на данните.

5. Помислете си добре за какво ще го използвате

Има лаптопи за всичко и за всеки. От гейминг лаптопи до малки ултрабуци, тънки и лесни за пренасяне. А на вас за какво най-вече ще ви трябва новия лаптоп? За игра? Или само за служебни задачи? За забавление? Или за обработка на видео или фотоматериали? Или пък за комбинация от няколко от тези неща? Добре е да тръгнете да си търсите лаптоп с ясната представа за какво ще го използвате в крайна сметка. Така ще знаете и какви спецификации да търсите, за да можете да извлечете най-доброто от новия си лаптоп.