Наредете медни монети, за да предпазите компютъра от прегряване

09 юни 2016 г., 09:14
2283

Shutterstock

Компютрите прегряват и ни вбесяват. Някъде на петия пореден епизод на „Игра на тронове“, който гледате от сутринта, вентилаторът минава на висока скорост и лаптопът започва да гори краката ви.

Но потребител в Twitter от Япония посочи абсолютното и най-лесно решение на проблема. Просто натрупайте медни монети върху машината, за да я охладите, използвайки силата на термодинамиката.

В момента вие или седите и се кланяте на гениалността, озарила живота ви, или се чудите как по дяволите го научаваме чак сега. Ако е последното, браво на вас.

За останалите ще е от полза предстоящото разяснение.

Както един сайт за информационни технологии, отново японски, откри през 2012, Macbook Pro с Retina дисплей може да се загрее твърде много, ако работи на пълната си мощност.

Термодинамично сканиране показва, че топлината е концентрирана в задната част на компютъра, както най-вероятно и сами сте усетили.

Когато предната част е с температура от 30 градуса по Целзий, задната част може да доближи 50.

На базата на тази информация, потребителят akinori_suzuki решава да натрупа монети от по 10 йени, направени предимно от мед, върху тази част на лаптопа.

И това е брилянтно, като се има предвид, че медта има по-висока термопроводимост от алуминия или пластмасата – от което са направени повечето лаптопи. Съобразно законите на термодинамиката това означава, че, стига медните монети да са по-студени от вашия компютър, те ще „попият“ топлината, която в противен случай ще започне да създава проблеми на процесора.

По-долу виждате как изглежда гениалното решение.

В превод, за който благодарим на Science Alert, то гласи:

„Ако имате MacBook Pro и той прегрява и не може да се охлади, пробвайте да натрупате върху него няколко монети от по 10 йени, които вероятно ви се намират из къщи. Медът в монетите е по-добър проводник на топлината от алуминия на компютъра и поглъща топлината.“

Както се случва онлайн, други потребители веднага подеха идеята и започнаха да споделят снимки на своите инталации. И се оказа, че медните монети работят не само за лаптопите, а и за настолните компютри, както ще видите от снимката най-долу.

Нека все пак е ясно – това е идея от интернет, тя не е проверена в научен експеримент и няма гаранция, че ще работи за всички. Но реакцията онлайн показва, че работи при множество различни компютри.

Ние обаче трудно ще намерим медни йени. От българските монети най-високо е съдържанието на мед в новите два лева, а всички „бели“ стотинки са направени от сплав от мед и никел. При жълтите стотинки разнообразието от метали е по-голямо. Ако покритието на лаптопа ви е пластмасово, повечето би трябвало да свършат работа, но алуминият има по-висока топлопроводимост от сплавите, от които се правят нашите монети.  За сметка на това монетите от 10, 20 и 50 евро цента съдържат 89 % мед, а едно и две евро – по 75 %.

Със сигурност си струва да се опита.

Коментари