Ще се съгласите, че в днешно време технологиите навлизат все повече в живота ни, а ограничаването на достъпа на децата до тях е почти мисия невъзможна. Всеки е виждал дете, залепило поглед в телефона или таблета си, докато се вози в градския транспорт или дори върви по улиците. Разбираемо е, че понякога телефонът е верен помощник на родителите, които копнеят да си откраднат няколко мига спокойствие, за да се нахранят, да почистят, да напазаруват или дори да си починат. Но от друга страна, негативите са много повече. Прекаленото застояване пред екрана може да отключи различни заболявания, води до обездвижване и т.н. Затова е важно да вдъхновим детето да излезе навън, да се движи, да общува с връстниците си. Вижте кои са 10-те най-подходящи упражнения за деца, препоръчвани от специалистите:

1. Въртене на обръч

Въртенето на обръч надали ви се струва сериозно физическо упражнение. Обаче знаете ли какво – върши отлична работа за сърцето. Освен това е от полза за моториката и координацията като цяло, подобрява и способността за концентрация. А ако успеете да се сдобиете с обръч, който свети на тъмно, то тогава забавата е гарантирана!

2. Дърпане на въже

Децата обожават игрите със състезателен характер. Дърпането на въже по отбори развива мускулите, здравината на коленете и глезените, координацията. Освен това оказва благоприятно върху умението за работа в екип, макар и на първично ниво. А ако организирате на децата подобно състезание след проливен дъжд, ще падне голяма веселба, защото ще станат целите в кал. Според едно проучване бактерията, която се развива в почвата - Mycobacterium vaccae - има положителен ефект върху невроните - такъв, какъвто лекарствата-антидепресанти постигат.

3. Скално катерене

Скалното катерене е сред най-предпочитаните спортове, когато става дума за укрепване на мускулната система. Освен това децата развиват стратегически умения, когато трябва да вземат решение каква да бъде следващата им стъпка. Сред положителните ефекти на този спорт е и намаляване нивото на стреса.

4. Плуване

Всички сме чували колко полезно е за децата плуването. Действително то развива гъвкавостта на ставите, намалява риска от ставни възпаления и травми. За щастие, повечето деца обожават да плуват и да си играят в басейна със своите приятелчета. А най-хубавото от всичко е, че хората, които плуват, живеят по-дълго, така че имате възможността буквално да удължите живота на детето си.