Застояването в седнало положение допринася значително за натрупването на мазнини в областта на ханша.

Продължителният натиск върху частите на тялото, върху които седим и лежим, води до натрупване на 50% повече мазнини в тези области, твърдят изследователи от университета в Тел Авив.

Известно е, че заседналият начин на живот и липсата на физически упражнения се отразяват на теглото. Учените сега установяват обаче, че специфични клетки, преадипоцити, намиращи се повече в седалищните части, имат свойството да се превръщат в мастни и произвеждат още повече мазнини при продължителен натиск.

Научният екип изучава особености на мускулната тъкан на хора, парализирани поради нараняване на гръбначния мозък. С течение на времето изследователите забелязват, че мастните клетки „нахлуват“ в големите мускули в тялото.

Това ги подтиква да разберат как механичното натоварване може да насърчи разрастването на мастната тъкан. Учените стимулират въпросните клетки с глюкоза или инсулин, за да ги превърнат в мастни.

След това поставят клетките в специално стречинг устройство, прикрепяйки ги към гъвкав, еластичен субстрат.

Тестваната група клетки са оставени в устройството за дълъг период от време, имитирайки продължително седене или лежане, докато тези от контролната група не подлежат на процеса.

Учените забелязват развитието на течни капчици както в тестовата група, така и в контролната. Въпреки това след две седмици в стречинг устройството тестовите клетки развиват значително повече и по-големи капчици.

Докато клетките достигнат пълна зрялост, тестовата група развива до 50% повече мазнини в сравнение с контролната.

Това означава, че дори и да се храним здравословно и балансирано и имаме изграден навик да правим физически упражнения, седим ли за дълъг период от време, ще имаме повече мазнини по седалището, коментират изследователите в статия, публикувана в American Journal of Physiology - Cell Physiology.