Прекомерното седене на бюро – независимо дали става дума за работа, гледане на клипове в YouTube или игра на компютърни игри – вероятно няма да се отрази добре на сърцето ви. Екип от изследователи от Китай установява, че това може да има доста депресиращ ефект и върху други части на тялото, като увеличава риска от еректилна дисфункция.

Подобни проблеми при мъжете не са нещо необичайно – особено с напредъка на възрастта, но за мнозина това е постоянен проблем, който пречи на сексуален живот.

В някои случаи проблемът до голяма степен е психологически и е резултат от стрес, чувство за вина или ниско самочувствие. При други са налице скрити патологии. Контролируеми фактори, свързани с начина на живот, също могат да играят значителна роля за състоянието, като влияят на нивата на хормоните или увреждат сложната функционалност на съдовете, които позволяват на пениса да се напълни достатъчно с кръв.

Проучванията показват, че прекомерното количество време, прекарано в седнало положение всеки ден, може да повлияе на сексуалната ефективност, като функционалността на ерекцията често се подобрява просто чрез по-често ставане и спортуване.

Не всички изследвания обаче са съгласни с това. Съответно въпросът как любовта ни към седенето и почивката може да се отрази на сексуалния ни живот остава.

За да проучат проблема по-внимателно, изследователите прилагат техника, наречена Менделеева рандомизация, за да установят причинно-следствените връзки между склонността към занимания със заседнал начин на живот - като шофиране за удоволствие, гледане на телевизия или разпускане пред компютъра - и вероятността от еректилна дисфункция.

Менделеевата рандомизация сравнява разликите между двойки гени, за които се предполага, че играят роля в определена област на здравето, за да се определи дали наследяването на конкретни гени причинява някакво конкретно състояние.

Като използват данни за вариациите в генетичните последователности, предоставени от над 220 000 записа от предишно проучване на европейския произход, изследователите търсят корелации между гените, подчертани от отговорите на въпроси, свързани със специфични форми на заседнало поведение в свободното време, и медицинската история или самооценката за еректилна дисфункция.

Въз основа на получените данни те установяват, че всяко 72-минутно увеличение на времето, прекарано в използване на компютър за дейности в свободното време, увеличава повече от три пъти вероятността от еректилна дисфункция.

При по-задълбочено разглеждане на данните се оказа, че прекарването на повече време в релаксация пред компютъра е свързано и с намаляване на нивата на хормона, отговорен за стимулиране на производството на сперматозоиди.

Въпреки че и други изследвания са стигнали до подобни заключения, проучването не успява да покаже ясно защо спадът на този единствен хормон може да повлияе на еректилната функция.

Изследователите могат само да предполагат, че по-ниските нива възпрепятстват косвено освобождаването на тестостерон.

Странно е, че не е наблюдавана причинно-следствена връзка между състоянието и гледането на телевизия или редовното шофиране за удоволствие.

Възможно е границите между гледането на стрийминг услуги на бюрото и релаксацията пред компютъра да са размити, което затруднява разграничаването на двете различни дейности.

Тъй като анализът се основава на проучвания, които извеждат генетични връзки, възможно е също така данните за гените, свързани с шофирането за удоволствие, да са твърде ограничени, за да се направят категорични заключения.

Бъдещите проучвания биха могли да помогнат да се установи дали има нещо специално в седенето, кликането и скролването, което пречи на еректилната функционалност, или дали любовта ни към Netflix излага на риск сексуалните ни преживявания.

Като се има предвид всичко това, седенето пред екрана по цял ден, кликането и скролването за забавление със сигурност не е от полза за тялото ни.

Изследването е публикувано в Andrology.

Източник: Science Alert