Казанова, Клеопатра и Уилт Чембърлейн са легендарни с ненаситната си жажда за любов и секс. Но тяхната слава на прелъстители не може да се сравнява с постижението на д-р Никълъс Терет и неговия екип от британски учени, макар и постигнато по съвсем различен път.

След като откритото от Терет съединение, силденафил цитрат, е одобрено от администрацията за контрол на лекарствата за лечение на еректилна дисфункция през 1998 г., Виагра е спомогнала за приблизително пет милиарда оргазма.

Нормално е да останете без думи. Толкова много секс сигурно би се регистрирал по скалата на Рихтер. Но замислете се – след презервативите и алкохола, няма друго изобретение, което повече да улеснява секса. Разбира се, данните не са съвършени и всяка от хипотезите може да бъде оспорвана в различна степен, но без съмнение Виагра продължава да бъде цар на целонощните лудории.

Чарлс Уолкър, асистент по урология в Йелския университет, е съгласен. Той твърди, че пациентите определят опита си с лекарството като „изключително добър“, а диспепсията, главоболието, зачервянето и запушването на носа са „малка цена“, която плащат за магията под чаршафите.

И все пак откъде са тези пет милиона? Много просто. Вземете приходите на Виагра от годишните финансови отчети на Pfizer и разделете получената сума на цената на едно хапче в момента – получавате приблизително колко хапчета са изпити.

Имайте предвид, че лекарството работи само при приблизително половината от мъжете, както и че изпиването на хапчето не е равносилно на извършването на действието. Понякога детето се прибира по-рано от училище или ви викат от работа (твърде грубо!), или просто ви връзват тенекия (още по-грубо!). И накрая, приемете, че една трета от жените и 80 процента от мъжете получават оргазъм по време на секс. И така се стига до петте милиарда.

Разбира се, цялото това изчисление почива на предположението, че цената на Виагра е останала непроменена (всъщност фактът е, че е скочила драстично), и че без хапчето двойките нямаше да правят секс (макар че има и други начини поне единият от партньорите да получи оргазъм). И въпреки всичко, пет милиона е едно реалистично число. Имате нашия респект, д-р Терет.

Озадачаващо е нежеланието на компанията производител Pfizer да коментира, изпращайки вместо това отговор тип брошура с революционни откровения като „Виагра може да помогне на един мъж с еректилна дисфункция да получи и поддържа ерекция“. Нима? Или „Преди 20 години хората са смятали еректилната дисфункция за нормална част от остаряването, която трябва да се понесе.“

Всъщност, много хора все още го смятат. Включително и сексологът Селесте Хиршман от Сан Франциско, САЩ, която твърди, че хората прекалено бързо посягат към медицински решения за естествени проблеми. Или, казано по-просто „Телата се променят.“ Но неспособността на мъжа „да вдигне самолета“ може да е скрита благословия, смята тя. Двойките превключват вниманието си към други удоволствия, сред които еротичен масаж и хубава, дълга загряваща сесия. И ако нямате интерес към подобни неща, обикновено това значи, че има проблем в отношенията, не в оборудването, казва Хиршман. Мъдър съвет. Може би хора като Хиршман имат не малка заслуга за онези пет милиона.

Източник: Ozy.com