Днес лаптопът е може би най-популярният работен инструмент. Използваме го всеки ден, но рядко се замисляме дали го използваме правилно. А невнимателното отношение може да повлияе на работата му и да доведе до сериозни щети. Ето няколко полезни съвета, които често пренебрегваме, но помагат да удължим живота на устройството.

1. Дръжте домашните любимци далеч от компютъра

Може да е забавно, когато котката се качи върху лаптопа, за да ви „помага“ с работата, но не трябва да окуражавате това поведение. Котките са привлечени от топлината на работещото устройство, но козината им може да попадне във вентилаторите, което да доведе до прегравяне и нарушаване на работата му.

Също така не е добра идея да ядете пред компютъра. Остатъците от храна, които ще попаднат върху клавиатурата, могат да привлекат най-нежеланите гости: хлебарки и мравки.

2. Премествайте лаптопа внимателно

Бъдете внимателни, когато местите лаптопа си, освен ако не е с неподвижен харддиск (SSD). Механичният харддиск може да пострада, ако се мести, докато е активен, защото движещите се части могат бързо да се повредят и да изгубите информацията си.

3. Навивайте кабелите внимателно

Може да мислите, че кабелите са просто жици, облечени с гума, и нищо не може да им се случи. Наистина, вярно е, че те могат да се огъват, увиват и намотават около всичко. Въпреки това, тъй като искаме лаптопите ни да бъдат мобилни, кабелите им са тънки и леки. Не ги огъвайте прекалено много или около остри предмети. Недейте да опъвате кабела прекалено, когато е включен – това може да доведе до проблеми със зареждането.

4. Не дръжте лаптопа включен непрекъснато

Няма как да претоварите батериите на лаптопа, тъй като повечето модели използват литиево-йонни батерии. Въпреки това микроконтролерът, който предпазва батерията от прекомерно зареждане може да се повреди. От непрекъснатото зареждане батерията може да прегрее.

5. Отваряйте го и го затваряйте внимателно

Не може да взимате лаптопа, като хващате само екрана – това е най-крехката част от устройството. Ако хванете единия ъгъл, това причинява натиск на тази страна и може да доведе до огъване и дори счупване с времето. Отваряйте и затваряйте капака внимателно, като го държите в средата.

6. Вземете си охлаждаща подложка

Лаптопът е измислен, за да осигури мобилност, тъй че не е изненадващо, че го държим през повечето време в скута си. И все пак това не е най-доброто място за устройството. Скутът ви или одеалото може да блокира вентилационните отвори и да доведе до прегряване на батерията. Затова охлаждащата подложка е практично решение.