Ако ви се струва, че лаптопът ви е почти като настолен компютър, защото непрекъснато трябва да го включвате да се зарежда, не се тревожете. Всички водим тази борба. Но докато чакаме да измислят безжично зареждане, трябва да се оправяме с наличните средства. Оказва се, че едно от тях е да затворим Chrome, пише Science Alert.

Както може да се убедите от демонстрацията на Microsoft, когато оставите различни лаптопи да използват четири различни браузъра – Mozilla Firefox, Chrome, Opera и Microsoft Edge, в контролирана лабораторна среда, времето, което издържа батерията, не е едно и също.

Четирите лаптопа сърфират в интернет по типичния начин, като използват Facebook, YouTube, Amazon и други популярни сайтове, гледат HD видео и отварят всяка задача в нов подпрозорец – докато батерията се изтощи. За Chrome това продължава 4 часа и 19 минути, за Firefox – 5 часа и 9 минути, Opera – 6 часа и 18 минути, Microsoft Edge – 7 часа и 22 минути.

Ако трябва да сравним Edge с Chrome, това е 70 процента увеличение във времето, в което устройството издържа на батерия и повече от 7 часа живот на батерията – това си е цял работен ден.

Microsoft също така проследява консумацията на енергия от Wi-Fi, CPU и GPU по време на експериментите, при които се симулира типично потребителско поведение онлайн. След което сравнява данните от експеримента с проучване на реални потребители.

Както можете да видите на графиката по-долу, колективната телеметрия - автоматичното измерване на безжично предаване на данни - от милиони потребители установява, че Edge използва до 465 MW, докато Chrome се нуждае от повече от 719 MW. Firefox използва 493 MW.

Разбира се, всичко това е просто една гигантска реклама на Microsoft, целяща да ни накара да използваме техния браузър и тя не ни казва например, че Chrome може да прави много неща, които Еdge не може, например да разрешава разширения.

Хей, няма нужда да оставяте Microsoft да ви казва какво да правите. Ако обичате Chrome или Firefox, използвайте ги... докато не стигнете последните 10 процента от батерията и не ви се става за кабела. 70 процента по-дълъг живот на батерията определено е от полза, особено на дълъг път.