В кризисни ситуации като тази, възникнала след пандемията от COVID-19, очакванията технологичните лидери да действат като двигател за положителна промяна са големи. През годините ангажиментът на Microsoft за преодоляване на цифровата бариера и създаване на равни възможности винаги е бил ясен и подкрепен от действия. За съжаление, Covid-19 задълбочи неравенството и, освен до тежки здравни последици, доведе и до икономическа криза.

С установяването на „новото нормално“ все по-актуални стават въпроси като: как обществото ще продължи напред и ще успее да съхрани основни човешки ценности като взаимопомощ и съпричастност, какви професионални и личностни умения трябва да се развиват и ще са необходими за успешна професионална реализация, кои са ролите, които може би досега не са получавали достатъчно внимание, а се оказват критично важни за оцеляването ни като общност, как да получат подкрепа хората, които имат най-голяма нужда от нея и как всички да имат равен достъп до образователни ресурси онлайн.

Стремейки се да осигурят по-широк достъп до придобиване на знания, наскоро Microsoft, LinkedIn и GitHub започнаха обща инициатива, чиято цел е да помогне на 25 милиона души в свeтовен мащаб да добият дигитални умения, нужни за новата икономическа реалност.

Това е дългосрочна програма, която се фокусира върху постигането на положителни и устойчиви резултати. Тя продължава да се развива и има успех и у нас, като вече повече от 25 000 души са се възползвали от нея.

При обявяването на инициативата главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела подчерта, че цифровите умения ще се необходими във всички професионални сфери и до 2030 г. около 800 милиона души ще трябва да придобият нови дигитални умения. Очаква се през следващите 5 години да бъдат създадени около 149 милиона нови технологични работни места. Основно те ще са в сферата на софтуерната разработка, машинното обучение (Machine Learning) и информационната сигурност. 

Инициативата се реализира през два основни канала - LinkedIn Learning и Microsoft Learn. LinkedIn Learning е онлайн платформа за обучение с библиотека от 16 000+ курса, покриващи актуални професионални теми, преподавани от експерти.  За тези, които искат да придобият по-задълбочени технически умения, са курсовете от Microsoft Learn | Microsoft Docs. Microsoft Learn дава знания за продукти и технологии на Microsoft, необходими за специфични технически позиции. Първоначално е създаден, за да помогне на клиентите и партньорите на Microsoft да усвоят технологиите на компанията. Модулите са съобразени с различни технически нива и позиции - от бизнес потребител до ИТ администратор и програмист. Всеки може да следва собственото си темпо на възприемане, като има възможност и да практикува наученото в GitHub Learning Lab.

Предоставените възможности за обучение и сертификация са подходящи не само за хора, които искат да променят професионалния си път, но и за такива, които искат да продължат да изграждат собствените си умения или пък компетенциите на екипа си.

Например Вихрен Славчев, съосновател и изпълнителен директор на Мнемоника АД, утвърдена българска компания с повече от 10-годишна експертиза в информационната сигурност, споделя: „Мнемоника е сребърен партньор на Microsoft от години. За мен е важно да се развиваме като екип и постоянно да надграждаме уменията си. В момента двама мои колеги са в процес на сертификация за Azure Expert. Вярвам, че новите знания ще помогнат да предложим на клиентите ни още по-качествени услуги в осигуряването на киберзащитата им в Azure среда. Три са основните насоки, в които сме си поставили за цел да се развиваме и смятам, че придобитата Microsoft сертификация ще ни е от полза. Те са свързани с предлагане на решения за модерното работно място (Modern workplace), облачни технологии и ефективност (Cloud & Productivity), анализи на големи обеми от данни (Data analytics).“

Всеки желаещ може да разгледа и да се възползва от възможностите в LinkedIn Learning директно от линковете по-долу:

Софтуерен разработчик - Software Developer

Специалист ИТ поддръжка - IT support/Help Desk

ИТ администратор - IT Administrator

Мениджър проекти - Project Manager

Специалист обслужване на клиенти - Customer Service Specialist

Специалист дигитален маркетинг - Digital Marketing Specialist

Графичен дизайнер -  Graphic Designer

Финансов анализатор - Finance Analyst

Развитие на „меки“ умения, нужни за всяка професия, а и за ежедневното общуване - Master in Demand Professional Soft Skills 

Връзки към полезна информация:

Helping 25 million job seekers get back to work. (linkedin.com) 

Microsoft Learn | Microsoft Docs

Linkedin Learn Skills for In-Demand Jobs

За да научите повече за инициативата, моля, посетете https://news.microsoft.com/skills/