Един особено важен момент в историята на компютърния бизнес. На днешната дата преди 20 години Стив Джобс - основател на Apple Computer Inc., обявява, че Microsoft Corp., ще инвестира 150 милиона долара в безгласни акции на закъсалия производител на компютри. Акциите на компанията скачат от 7.25 долара за акция на 5 август до около 27 долара на 7 август.

Microsoft е една от основните външни причини положението на Apple да се влоши толкова.

Според условията на споразумението Microsoft купува от пазара безгласни акции на Apple за 150 милиона долара. Освен това компанията на Гейтс ще разшири разработките си на програми за Macintosh; Microsoft Internet Explorer ще се вгражда в операционната система на Macintosh, а Microsoft Office ще се предлага и за Macintosh - не е изключено в скоро време Apple да приеме и Windows NT като операционна система.

Гейтс поема задължението да не продава акциите от Apple поне три години. Освен това инвестицията на Microsoft служи като психологически сигнал към инвеститорите, което ще позволява на Apple, поне засега, да задържи позициите си на пазара. Анализаторите на пазара твърдят обаче, че дългосрочните перспективи пред компанията не са особено добри, със или без Microsoft. В Силиконовата долина пък се говори, че инвестицията на Бил Гейтс в Apple е все едно NASA да спасява руската космическа станция “Мир”.

Споразумението с Microsoft обаче срива някои от фундаменталните черти на компанията, които я отличават от всички други. В края на 80-те години Apple дори завежда съдебно дело срещу Бил Гейтс и неговата компания за това, че са откраднали от тях лесния за използване интерфейс на Windows.

Какво още се е случило на днешната дата?

Събития


1623 г. — Кардинал Мафео Барберини е избран за папа и приема името Урбан VIII.
1806 г. — Франц II абдикира от императорския престол, с което престава да съществува Свещената Римска империя на немския народ.
1825 г. — Боливия придобива независимост от Испания.
1824 г. — Въстаническата армия на Симон Боливар нанася решително поражение на испанските войски при Хунин в Перу.
1834 г. — Високата порта издава указ за организиране на териториална армия, наречена редиф — по един батальон от 1400 доброволци на санджак.
1844 г. — В британската преса е отпечатана първата новина, получена от телеграф.
1890 г. — За първи път в затвора Обърн в Ню Йорк е екзекутиран човек с електрически стол.
1898 г. — Учредено е Централно ловно дружество "Сокол" - днес Национално ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България".

1918 г. — Първата световна война: В битката при Марна Антантата, подкрепена от САЩ, успява да превземе Северна Франция.
1929 г. — В СССР е създадена специална армия на Далечния изток.
1940 г. — Втората световна война: Естония е анексирана от СССР.
1942 г. — Кралицата на Нидерландия Вилхелмина Холандска става първата коронована особа, държала реч в Конгреса на САЩ.
1945 г. — Втората световна война: Град Хирошима в Япония е разрушен напълно от атомната бомба "Малчугана", хвърлена от американският бомбардировач B-29 Енола Гей.
1958 г. — България установява дипломатически отношения с Уругвай.
1961 г. — СССР изстрелват втори пилотиран космически кораб (Восток-2), а космонавтът Герман Титов става първият човек, който прекарва в Космоса повече от едно денонощие.
1962 г. — Британската колония Ямайка получава независимост.
1997 г. — Боинг-747 на корейските авиолионии катастрофира в джунглата на Гуам, загиват 228 души.
2003 г. — Столичният общински съвет приема окончателния доклад за общ устройствен план на София.
2007 г. — Скъсана част от стената на микроязовир "Дервента" предизвиква приливна вълна, която залива земеделски площи и причинява тежки разрушения в град Цар Калоян.