Изкуственият интелект помага на хората да правят невероятни неща. Microsoft помага на незрящи хора да видят света около тях така, както никога досега.

През март миналата година компанията показва прототип на приложението си Seeing AI, който изглеждаше  обещаващо тогава, а сега пусна безплатното приложение за всички iOS потребители на 12 юли.

„Мисля, че това е малко момиче, което хвърля оранжево фризби в парка“ – ще ви каже изкуственият интелект на Microsoft.  

Приложението Seeing AI използва камерата на смартфона ви, за да идентифицира различни неща във вашата околна среда – хора, предмети и дори емоции – за да ви снабди с важен контекст за това какво се случва около вас.

Сакиб Шаих е изгубил зрението си, когато е бил само на седем. Скоро след това, Шаих се запознал с говорещите компютри, предназначени за незрящи. Това го вдъхновява да стане програмист. През проследните 10 години Шаих работи в Microsoft като софтуерен инженер.

Той разработва идеята, която е имал още от студентските си години: приложение, което може да ви каже във всеки момент какво се случва около вас. С помощта на екип от други инженери от компанията той в крайна сметка той постига мечтата си.

Приложението може да ви каже дали хората ви слушат, докато говорите, както и да опише средната възраст и пол на хората около вас, дори и емоциите им. То е много добро и в четенето на текст.

„Преди години това беше научна фантастика –  казва Шаих. – Никога не съм мислил, че е нещо, което можеш реално да напревиш, но изкуственият интелект се развива все по бързо и аз се вълнувам да видя къде ще ни отведе това.“

Източник: Business Insider