Бил Гейтс е един от най-успешните предприемачи на всички времена. Но и той не имунизиран срещу грешки. По време на среща на инвестиционната компания Village Global с основатели на стартиращи компании Гейтс призна, че е допуснал може би най-голямата грешка на всички времена.

По думите му той не се е възползвал от възможността да превърне Microsoft в компанията с главно „К”. „В света на софтуера и платформите, победителят взима всичко. Затова най-голямата грешка е, че сбърках с управлението и това доведе Microsoft да не стане това, което е Android днес. Android е стандартната софтуерна платформа за мобилни телефони, която е различна от Apple. Това беше нещо естествено за Microsoft да спечели", заяви Гейтс, цитиран от TechCrunch.

„Там наистина победителят взема всичко. Ако сте там с наполовина по-малко приложения, сте на път да загинете. Има място за точно една операционна система, която не е на Apple, и какво струва това? 400 млн. долара, които ще бъдат прехвърлени от компанията G [Google] на компания M [Microsoft]“, посочва Гейтс.

 „За мен е изумително, въпреки че направих една от най-големите грешки на всички времена, както и съдебните дела и всички други неща, Windows и Office все още са много силни. Така че ние сме една от водещите компании. Ако не бях сбъркал, щяхме да сме водещата компания. Но какво да се прави", допълва Гейтс.

„Затова трябва да имаш специфичен начин на мислене и всяка нощ да мислиш дали не грешиш някъде. В крайна сметка ние сгрешихме доста важно нещо", казва Гейтс.

Филантропът сподели още, че в началото на предприемаческата му кариера е работел почти денонощно, дори е карал служителите си да го правят.

„Не вярвах в уикенди и ваканции. Знаех номерата на колите на всички служители и можех да ви кажа кой кога е идвал и си тръгвал в рамките на последния месец. Въпреки това не го препоръчвам и не мисля, че това ще се хареса на повечето хора. Като минах 30-те си години, започнах да се чудя как съм успял да го постигна, тъй като се появи естественото поведение и обичах уикендите, а приятелката ми обичаше ваканциите. И не беше лошо", заяви Гейтс.

Според него намирането на баланс между работа и почивка не е лесно. Той смята, че докато една компания, особено софтуерна, прохожда, почивките трябва да минат на заден план и да се работи усилено.

Мениджър Нюз