Представете си, че един ден се събуждате, хвърляте едно око на интернет и осъзнавате, че всички ваши филантропични усилия да ваксинирате света всъщност са опит да следите хората посредством микрочипове? Е, добре дошли в света на Бил Гейтс.

По време на пандемията от COVID-19 съоснователят на Microsoft се озова в центъра на множество странни теории на конспирацията. Анкета, проведена на YouGov миналия май, показва, че 28 процента от американците вярват, че „Бил Гейтс иска да използва масовата ваксинационна кампания срещу COVID-19, за да имплантира микрочипове в хората, които впоследствие ще бъдат използвани за проследяването им посредством дигитално ID”. Тази стойност достига 50 процента сред зрителите на телевизионния канал Fox News.

Някои хора дори твърдят, че са открили схеми на т.нар. „ваксинационен имплант“, но ако се вгледате по-внимателно в него, ще осъзнаете, че това всъщност е педал за електрическа китара.

Да не забравяме и онези, които вярват, че през 2015-а фондацията на Бил и Мелинда Гейтс подава патент за COVID-19. Всъщност коронавирусите представляват семейство от вируси (към което спада и ТОРС), а патентът е за потенциална ваксина, която би могла да лекува респираторното заболяване. При това при птиците.

Всичко това вероятно е доста объркващо за Гейтс – човекът, който посредством своята фондация е дарил 250 млн. долара за разработката на ваксини срещу COVID-19. Тези пари са част от общо 680 млн., които Гейтс е вложил за забавянето на пандемията, разпределението на ваксините към по-бедните държави и намирането на лечения за заболяването. Доскоро той избягваше да коментира тази тема, но в интервю за Ройтерс тя бе зачеркната за кратко.

„Хората наистина ли вярват в тези неща? – пита Гейтс и добавя, че трябва да се поучим от всичко това. – Наистина ще трябва да се образоваме по този въпрос през идната година и да разберем… как това е променило поведението на хората и как е трябвало да сведем до минимум разпространението на подобни схващания“.

Колебанието на хората по отношение на ваксинацията би могло да се превърне в основно предизвикателство по цял свят. Скорошно проучване откри, че над една трета от американците не са сигурни дали биха се ваксинирали срещу COVID-19.

Гейтс е особено озадачен от ролята, която играе във всички тези теории на конспирацията:

„Никой не би могъл да предскаже, че аз и д-р Фаучи ще имаме толкова видни роли в тези наистина зли теории – казва пред Ройтерс. - Много съм изненадан от всичко това. Надявам се, че ще отмине.“

Източник: IFLScience