В интернет няма недостиг на публикации, съдържащи съвети за това как да се държите по време на интервю за работа и какви отговори да давате на популярни въпроси. Значително по-малко обаче са съветите по отношение на това как работодателят би трябвало да оценява отговорите на кандидатите за работа.

НБА звездата Стеф Къри, който наскоро започна свое шоу в Youtube, проведе интервю с основателят на Microsoft Бил Гейтс, в което милиардерът-филантроп се представя за кандидат за позиция на софтуерен инженер в Microsoft и отговаря на често срещани въпроси на интервю за работа.

Отговорите на Гейтс разкриват нещата, които той смята за важни у кандидатите за работа, и могат да ни помогнат да разберем как един работодател оценява хората, които искат да започнат работа при него.

Защо да назначим точно вас?

Защо този въпрос е толкова популярен? Много рядко кандидатите за работа приключват интервюто с чувство за пълно удовлетворение от своето представяне и от отговорите, които са дали. Дискусията може да е тръгнала в посока, за която те не са били подготвени. Интервюиращият може да се е фокусирал само върху едно от техните умения и да е игнорирал напълно останалите. Кандидатът може да е започнал интервюто колебливо и нервно и да е успял да опише квалификацията и опита си по начина, по който е искал. Така че даването на отговор на този въпрос не е никак лесно. Как отговаря Гейтс?

„Трябва да видите кодовете, които съм написал! Мисля, че с времето съм подобрил уменията си. Също така смятам, че се сработвам добре с други хора. Понякога съм твърде строг в критиките си към техните кодове, но като цяло обичам да съм част от екип. Освен това, харесвам да си поставям амбициозни цели. Обичам да мисля за бъдещето и да предвиждам как ще се развият нещата. Софтуерът е готин и аз искам да участва в разработването му“, казва Гейтс.

Кратко и точно. С този отговор той демонстрира не само, че има постижения, с които може да се похвали, но и че постоянно търси начини да се развива. Той признава, че не е перфектният екипен играч, тъй като понякога е твърде голям перфекционист, но харесва да работи с други хора, особено когато те работят по интересни проекти. И в крайна сметка той ясно заявява, че обича работата си, а това е много важно за един бъдещ работодател.

„Как бихте описали силните и слабите си страни и как биха се отразили те на екипа ви?“

Не знам защо мениджърите, водещи интервюто, винаги питат за силните страни на един кандидат, като се има предвид, че неговото CV трябва да ги включва. Що се отнася до слабите страни, всеки кандидат знае правилният отговор – Изберете нещо, което може да бъде представено като слабост и магически го трансформирате в силна страна. Лично аз не съм фен на този подход. Как обаче отговаря Гейтс?

„Мога да кажа, че не съм човек, който разбира много от маркетинг. Не би ми доставяло удоволствие да работя като продавач. Що се отнася обаче до работа, при която човек в действителност създава продукти и мисли за начина, по който те трябва да работят, то тогава съм повече от заинтересован. Проучвам историята на индустрията и чета за грешките, които са били направени. Така че създаването на продукти е една от много силните ми страни. Ако имате екип, които се занимава с продажби и маркетинг, аз няма да мога да допринеса с това си качество, но ще ми хареса да работя с тях“, отговаря Гейтс.

В този случай основателят на Microsoft не опитва да замаскира някакво качество като слаба страна, както например правят хората, които казват, че имат проблем с поддържането на добър баланс между работата и личния живот, тъй като са работохолици. Вместо това той признава недостатъците си. Той програмист, а не продавач. Той обича да създава продукти, които хората в действителност ползват.

„Какви са очакванията ви за заплащане?“

Да започнем с това, че заплатата, която кандидатът за позицията е вземал на предишното си работно място не трябва да влияе на вашата оферта. Може би той приел работата, за да натрупа опит. Може би тя е била по-близо до дома му и така той е пестил пари и време. Може би предишния му работодател не е оценил подобаващо неговия принос. Каквато и да е причината, тя си остава за предходната работа. Нивото на заплащане, което кандидатът е бил готов да приеме в миналото няма значение за това какво може да му предложите днес. В крайна сметка заплащането на даден служител трябва да отговаря на стойността, която той носи на компанията. За това избягвайте да разчитате на въпроси от рода на „Какво беше заплащането ви в предходната ви работа?“. Ако обаче наистина искате да зададете въпрос от този тип… то ето какъв е отговора на Гейтс:

„В момента мога да си позволя да поема риск, а и смятам, че бъдещето на компанията е обещаващо, така че бих предпочел да получа повече акции, отколкото чиста парична компенсация. Чувам, че някои компании плащат повече, но аз се надявам на справедливо заплащане и опции за получаване на акции“, казва Гейтс.

Това е отговор, който може да даде само един наистина опитен бизнесмен. С него Гейтс показва, че познава пазара и че няма да се съгласи на оферта, която не отговаря на стандарта на индустрията, освен ако тя не върви ръка за ръка с дял в компанията, тъй като в такъв случай той  на практика залага финансовото си бъдеще на успеха на фирмата.

Повечето малки компании не предлагат подобни възможности, но винаги има начин да свържете успеха на компанията със заплащането на служителите, като например под формата на бонуси или комисионни.

Иначе казано, идеалният кандидат за работа в Microsoft обича технологиите, обича да се учи има предприемачески дух. Нищо чудно, че основаната от Гейтс компания е толкова успешна…

Джеф Хейдън, автор на „TransForm: Dramatically Improve Your Career, Business, Relationships, and Life ... One Simple Step at a Time“, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев / Мениджър Нюз