Те са свръхвлиятелни, но и свръхзаети. Как се справят с личния си тайм мениджмънт и запазването на високи нива на продуктивност хора като  Бил Гейтс, Илон Мъск или Ричард Брансън? Статия на Fast Company припомня някои от полезните тайни тактики на големите имена в бизнеса и предприемачеството, които могат да бъдат от полза на всеки.

Сутрешна рутина

Различни експерти и предприемачи казват, че е важно да започнем всеки ден с поредица от навици, които ни помагат да започнем деня безпроблемно. Това помага за концентрацията и производителността ни. Изданието използва примера на Гари Вайнерчук, изпълнителен директор на Vayner Media, който прекарва първите часове от деня си така: преглеждане на новините и социалните мрежи, практикуване на спорт, закуска със семейството си и едва тогава пристъпва към работните задачи в офиса.

"Защитен прозорец" за важни задачи 

Според Гари Келър, друг предприемач и най-продаваният автор по темите за работната производителност, е от ключово значение да идентифицираме важна задача и да й дадем защитен прозорец. Това е точно определено време, в което ние се грижим за изпълнението само на тази задача. Така даваме приоритет на едни задачи пред други според йерархията, която те изискват. Има предприемачи, които преориентират това време за други неща. Такъв е случаят с правилото за пет часа, следвано от Илон Мъск, Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Марк Зукърбърг и Джак Ма, което се състои в отделяне на пет часа седмично (този защитен период) за научаване на нещо ново.

Максимално използване на календара

Друг известен автор в САЩ, Питър Брегман, казва, че най-добрият начин да се гарантира, че нещо е направено, е да му дадете дата и час в календара. Използването на този инструмент е ключово, за да се възползвате от времето и да бъдете продуктивни. "Решете кога и къде ще направите дадена задача и вероятността да я направите се увеличава драстично", казва Брегман. 

Разделете деня не на часове, а на минути

Денят има само 24 часа, но истината е, че ако задълбочим това разделение и организация и го предадем в минути, можем да увеличим производителността си. Както уверява авторът Грант Кардоне, бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан разделил календара си на 15-минутни парчета, за да се възползва от целия ден.

Изключете за малко имейла

Според експерта Джейсън Дженингс, повечето супер продуктивни хора проверяват имейлите си само два или три пъти на ден. Ето защо можете да планирате влизането в електронната си поща така, че да се уведомявате за случващото се през определени интервали от време, а не за всеки получен имейл. 

Грижа за себе си

Това може да се разбере по много различни начини, но целта е една и съща: да се грижим за тялото и ума, така че и двете да могат да функционират с пълен капацитет и по този начин да бъдат продуктивни. Например, Ричард Брансън (собственик на Virgin) става в 5 часа сутринта, за да тренира, но други като Бил Гейтс, покойният Тим ​​Кук или Ариана Хъфингтън го приписват на това, че винаги спазва правилото за седем часа сън. Нещо подобно се случва и с Илон Мъск: собственикът на Tesla се принуди да спи поне 6 часа на ден, след като пренапрегна тялото си, което от своя страна породи липса на производителност на работа.

Източник: eleconomista.es

Превод и редакция: Нели Тодорова / Мениджър Нюз