Кой друг, ако не жена, при това с Нобелова награда по физика, ще измисли приложение за смартфон, което предпазва от бременност? Правилно, няма кой. Затова, след като прави велико научно откритие (трудно ни е да обясним какво точно, но няма връзка с настоящия материал), д-р Елина Берглунд и съпругът ѝ Раул Шъруиц (също физик) създават Natural Cycles.

Когато Елина спряла да взима орални контрацептиви, тя искала ефикасен и здравословен начин да контролира фертилността си.

За да улеснят семейното планиране, двойката физици използвали математическото си ноу-хау и създали специален алгоритъм, който е в състояние да определи в кои дни жената е фертилна и в кои не е, като всичко е изчислено спрямо сутрешната базална температура на тялото.

И именно това прави Natural Cycles различно - то отчита менструалните и овулационни цикли на конкретния си потребител. "Невероятно вълнуващо е, че вече има одобрена алтернатива на традиционния контрол на раждането и може да използваме технология вместо лекарства", казва Елина пред Business Insider.

Вижте още на Новите родители.