Горивни клетки, които използват микроорганизми, които се хранят с урина и генерират електричество, звучи фантастично и донякъде като шега. Но всъщност това е формираща се биотехнология, която ще участва в заместването на горивата от вкаменелости, на които почива индустрията на планетата до днес.

Наскоро учените предприеха значителна стъпка напред, която показа, че не само може да заредите мобилните си телефони и електрически крушки посредством трансформацията на урина, но и че можете да убиете патогенни организми в отходните води, докато генерирате електричеството по този иновативен начин. Този “страничен ефект” прави технологията особено удачна за използване в развиващите се страни от Третия Свят, където проблемите с патогенните микроорганизми в отходните води са все още много сериозни.

“Микробните горивни Клетки или МГК са система, в която се използва част от биохимичната енергия, която се използва за растежа на микробите, и която се превръща директно в електрическа енергия,” обяснява един от създателите на технологията, Йоанис Леропулос.

Източник: Science Alert