Пораснахме, но пак си искаме своите играчки

16 юли 2017 г., 15:30
1294

Тази технологична играчка не ви е нужна. Защо тогава я купувате? Снимка: Anna Hoychuk / Shutterstock.com 

Извадете смартфона от джоба си. Як е, нали? Има си всичко - чувствителен на допир екран, 20-мегапикселова камера, компас, мощна операционна система с гласов асистент, 64 гигабайта свободно място. Отключва се с пръстов отпечатък, поддържа 4G, предлага Wi-Fi, дисплеят му е голям и красив, а корпусът – тънък и елегантен. Само дето не готви и не пере.

Инвестицията от около 1200+ лева си заслужава, казвате си, усмихвайки се самодоволно. 

А сега ми отговорете честно: колко от всички тези функции използвате наистина? Нима въпросната високотехнологична джаджа не изпълнява едно-единствено предназначение – на телефонна слушалка и в редките случаи - и на музикален плейър? С какво този мощен телефон ви е по-полезен от евтината трошка с пукнатия в ъгъла екран, забутана в прашното чекмедже на бюрото, и има ли смисъл от подобна покупка?

Водоустойчив е? Браво! Я проверете колко, като го изпуснете, уж без да искате, в тоалетната.

Отваря Facebook 2,5 секунди по-бързо, така ли? Чудесно. По този начин, вместо да си говорите с приятелите на масата, ще успеете много ефективно да споделите с близо 200-те си познати в социалните мрежи какво ястие сте си поръчали в момента. А 20-мегапикселовата камера ще му направи перфектната снимка, докато то въпреки всичко си изстива - бавно, но сигурно.

Не оставайте с погрешно впечатление – не съм лудит*, обожавам новите технологии. Но една подобна джаджа е като новата връзка. В самото начало е забавна и вълнуваща. Винаги я почиствате грижливо с кърпичка, когато се изцапа, пазите я като очите си, фукате се с нея пред приятелите си. Но впоследствие – става изключително трудна за поддръжка и само увеличава разходите ви. 

Малко по малко се оказвате пристрастени към технологичната си придобивка. Изсмуква цялата ви енергия. Не прави живота ви по-лесен. Напротив - той става невъзможен при отсъствието й. Смартфонът дори намалява когнитивните ви възможности и пречи на съня ви

Напълно наясно съм с факта, че е трудно да устоите и искате да сте в крак с модата.

Отивате в магазина и виждате онзи готин телевизор от рекламата. Всички говорят за него. Пешо от офиса вече си го е купил. Казвате си защо да не си го вземете и вие и посягате към портфейла. Но замисляте ли се всъщност с какво новият модел е по-добър от стария, който вие притежавате? Освен че е с няколко инча по-голям, какво толкова по-различно ще ви предложи от онова, което ви очаква вкъщи в хола? Опитвате се да не мислите за подобни въпроси, защото знаете, че ще се разколебаете. 

Ще ви дам един много хубав пример с мен самия. Имам нормална клавиатура за 10 лева, която ми върши идеална работа, при все че прекарвам доста време на компютъра – било то за работа или забавление. Съвсем наскоро обаче в интернет забелязах модел със светещи клавиши, петнадесет пъти по-скъп от моя. Не устоях на изкушението и си го взех. И сега какво – нима пиша по-бързо, по-качествено или пък по-удобно? Не – клавиатура като клавиатура. Да – мога да виждам клавишите по-добре между 9 и 12 вечерта, ако изгася лампите в стаята си. Е, и? С една дума – глезотия. Сигурен съм, че всеки един от вас ще може да се сети за поне един подобен пример, в който си е похарчил парите за технологичен продукт от най-обикновена прищявка.

Ако е само един път – добре. Утре обаче ще видим фотоапарат с малко по-добър обектив от нашия. На другия ден ще си харесаме говорещ тостер, въпреки че този вкъщи прави не по-малко хубави препечени филийки. А накрая ще решим да си купим нов компютър с най-новия модел видеокарта и ще похарчим 1500 лева, въпреки че въобще нямаме намерението да играем на игри.

Нима не приличаме на малко дете, което казва: „Мамо, мамо, искам това влакче!“, при положение че вкъщи има поне 3 подобни?

Макар и възрастни, ние пак искаме своите играчки,

но този път вместо пластмасови и евтини джунджурийки, сме хвърлили око на големите и лъскави технологични продукти. И да не можем да си ги позволим, какво от това? Ще се ограничаваме месеци наред, ще гладуваме, ако трябва, няма да излизаме с приятели по барове и клубове, но в края на краищата ще си купим този готин OLED телевизор от рекламата. Ей така - за да си го имам.

Струва ли си? Не стига, че сме подчинени изцяло на технологиите, които притежаваме, а на всичкото отгоре точим лиги и по онези, които са по-нови, по-модерни и по-добри от нашите, без значение дали ни трябват и дали ще се научим да ги използваме правилно. Изследване във Великобритания например, извършено от агенция Sky, показва, че всяка година местните харчат по 52 млн. лири (или приблизително 3065 годишно на човек) за нови джаджи, с които изобщо не знаят как да работят правилно. 42% от анкетираните нямат представа, че за да гледат HD телевизия например, им трябва не само HD телевизор, но и цифров приемник (set-top box), какъвто е Sky+HD. Други пък твърдят, че „поправят“ джаджите си, като им стоварват по един юмрук. В интерес на истината, тази техника вършеше работа при стария телевизор на баба. Но ако я приложите при по-съвремените, най-много да ви се наложи да си купите нов.

За съжаление, битката с технологиите изглежда отдавна изгубена.

Ако искаме да сме в крак с всичко модерно, сме обречени – никога не можем да наваксаме. Нито пък да се чувстваме напълно доволни и щастливи. Тогава защо го правим? Особено като знаем, че след някой и друг месец на пазара ще се появи нов модел, а старият, който днес струва 1200 лева, ще падне поне с една трета. И после още по-нов модел и още по-нов…

Положението си е направо отчайващо – караме скъпи коли, но ги пълним с евтин бензин, имаме iPhone 7 Plus в джоба си, но не можем да си платим телефонната сметка, разполагаме с 50-инчов телевизор, но нямаме пари за кабелна. Готови сме на всякакви ограничения, само и само да притежаваме най-новите технологии. Кой ще ни повярва, че не сме пристрастени?

Някои от вас ще кажат: „По-добре да съм обсебен от технологии, отколкото от наркотици и алкохол“. Но нима в края на краищата резултатът не е един и същ – недоспиване, разходи, проблеми и откъсване от семейството и приятелите?

Наистина има далеч по-лоши неща, с които да си губим времето. Но кому е нужно да подчиняваме цялото си съществуване на малки или по-големи пластмасови и метални играчки?

Обещанието, че технологиите ще направят живота ни по-лесен, бе заменено почти изцяло от един преходен момент на удоволствие – малка усмивчица в ъгъла на устата или пък неволно повдигане на веждите, когато осъзнаваме, че нашата най-нова джаджа прави нещо, което не сме знаели, че може. От това ли наистина имаме нужда? За това ли беше цялото това усилие?

Аз лично си мечтая за времето, когато мобилните телефони бяха като тухли - скъпи и рядко срещани, а единственият начин да те открият, бе по домашния. И за щастие той не се побираше в джоба.

Владимир Тодоров

* Лудитите са социално движение от 19-и век на английските производители на текстил, които протестират, често унищожавайки механизирани тъкачни станове. Te се обявяват срещу промените, предизвикани от промишлената революция. При съвременна употреба „лудит“ е термин, описващ хората, които се противопоставят на индустриализацията, автоматизацията, компютъризацията или на новите технологии изобщо. 

Ключови думи:
Коментари