Технологичният бум през миналия век промени всички области от живота и това като че ли се усеща особено много в света на жените. Съвременната дама трябва да се съобразява с изискванията на дигиталната ера, да съчетава красота, женственост и сексапил със забързания бизнес ритъм на всекидневието.

Грим, USB, телефон – как да се побере 21. век в една дамска чантичка и това да бъде направено със стил? Как да се влезе във форма, след като нямаме време за упражнения? Как да се насладим на любимия шоколад без нежеланите калории?

Естествено, щом технологиите ни помогнаха да стъпим на Луната и да разбием атома, те трябва в крайна сметка да ударят и едно хайтек рамо на нежния пол. Без претенции за абсолютна изчерпателност, ето няколко хайтек решения, които могат да се погрижат за нуждите на жената от бъдещето.

Фешън енергия

След като става дума за дамската чантичка на бъдещето, нека да съчетаем полезното с приятното и да изберем хибрид – чанта и слънчева електроцентрала ведно. Чантичката Solarjo предлага елегантно решение на вечния проблем как да не пада батерията на жадните за ток мобилни телефони или на други джаджи, които постоянно носим със себе си. Аксесоарът е покрит с малки соларни панели, които абсорбират светлина. Само два часа под слънчевите лъчи и Power Purse може да зареди желаното устройство –  мобилен телефон, iPod или дигитален фотоапарат. В този ред на мисли, преди няколко години изобретателят Андрю Шнайдер демонстрира прототип на бански костюм, който също черпи енергия от слънцето и може да презарежда малки персонални устройства. Ако  манията за екоток продължи, кое ли ще бъде следващото – шапка с ветрогенератор?

Д-р Зотцинг от Университета в Кънектикът работи върху  нещо доста по-интересно - особен вид полимер, който под влияние на електрически заряд може  да променя цвета си. Ако технологията се развие, в бъдеще дрехите, обувките или дамската чанта ще могат да изменят краските си според настроението на този, който ги носи.

Хайтек за момичета

Флашките са много удобни за пренос на важни данни, свързани с работата, или за да покажем снимките от последния купон на някоя приятелка, но колко от тези малки парченца пластмаса наистина имат хубав външен вид? Скучните USB-та могат да придобият далеч по-елегантни форми - като например на червило, както в случая с Pink Lipstick USB Pen Drive. Флашката удобно се съчетава с останалите аксесоари в чантичката и носи дигиталния си товар далеч по-фешън. Алтернатива също така би бил избор като Moon Chrome – USB, с полиран корпус от матирана стомана, което се носи като колие.

Друга лъскава джаджа, която би вкарвала хайтек нотка в креативния хаос на дамската чанта, са слушалки като chicBuds. Дизайнът им позволява кабелът да се изважда и прибира мигновено в основния корпус на слушалките, както и дължината му лесно да се наглася на пет основни степени. Техническите детайли настрана -  chicBuds са украсени с кристали на Сваровски в различни цветове – диня, грозде, ябълка и други разцветки, които безпросветната мъжка част от човечеството смята единствено за плодове.

Все пак

не е нужно дамският аксесоар задължително да е някоя лъскава дрънкулка. Новият хедсет за Bluetooth - Jawbone на компанията Aliph, е стилен и предлага изчистена идея за елеганс. Освен дизайн в Jawbone е заложена и технологията Noise Assasin за редуциране на фоновия шум от околната среда и вятъра. Тази технология, между другото, е разработена от Aliph по поръчка на щатската агенция за иновативни военни разработки DARPA.

Естествено, за подобен аксесоар е нужен и съответният телефон. Мобилният апарат в дамската чантичка винаги е въпрос на строго персонален вкус, но в случая малко дами биха отказали сред останалите джунджурии да дефилира и телефон като Jalou на Sony Ericsson. Това малко хайтек бижу е с дължина едва 73 мм и тежи само 83 г. Телефонът идва в стилен дизайн и цветове като „тъмен аметист“, „син аквамарин“ и „черен оникс“, а дисплеят му лесно се превръща в дигитално огледалце, изключително подходящо за една бърза проверка на грима. Освен това Jalou се грижи и за стройната ни фигура чрез  вграден крачкомер, който дава информация дали сме взели здравословната си доза ходене за деня.

Всичко е визия

Гримът присъства в едва ли не всяка дамска чанта. Все пак дори естествената красота понякога изисква онзи допълнителен щрих, ловко поставен под формата на гланц за устни или очна спирала. Отново – как да вземем всичко необходимо -  руж, гланц за устни, сенки за очи и т.н.?  

На помощ идва комплектът за грим Sephora Deluxe Palette. Кутийката разполага с панели, които се разгъват при отваряне и после се прибират, за да осигурят нужната компактност. В комплекта има отделения за 24 цвята гланц за устни и 18 отделения за сенки за очи.  Това обаче не е нищо в сравнение с тежката артилерия като Malibu Glitz Make Up Color. Честно казано, този сет за красота прилича повече на футуристичен сблъсък между летящи чинии  – пет прибиращи се кръгли панела за  разнообразен грим, огледало и отделение за четчици.

Както преди, така и сега, а най-вероятно и в бъдеще – стройната фигура е колкото желана, толкова и трудна за постигане. Липса на време за тренировки, неправилно хранене, стрес – всички тези фактори затрудняват много дами да поддържат форма. Решението –   електростимулация на мускулите. Това става чрез устройства като Slendertone. Te се прикрепят по тялото и  предизвикват контракции чрез слаби електрически импулси и така се тонизира и заздравява мускулатурата. Въпреки че такъв уред в никакъв случай не е заместител на активната физическа тренировка, той би бил ценно оръжие от женския арсенал.

Проверката – висша форма на доверие

Друг интересен аксесоар в чантичката през 21. век може да бъде преносим детектор на лъжата. Технологията все още прави първите си крачки, но потенциалът е страхотен. Представете си – устройство с големината на мобилен телефон, което може да ви каже кога някой ви спестява истината. Моделите, които се предлагат, разчитат на колебания в нормалната гласова схема на „заподозрения“, за да определят доколко е вероятно той или тя да лъжат. Хубавото в случая е, че те може да се ползват и докато говорите с някого по телефона. Така вашата малка „разузнавателна кампания“ ще остане абсолютна тайна. Все пак трябва да се има предвид, че техниката все още не е усъвършенствана, така че дори да уличите някого в лъжа, не бързайте с присъдата – онзи напрегнат тон в гласа му просто може да се дължи на това, че е имал лош ден.

Шоколадова наслада

А накрая най-сладкото – защо жените да не се поглезят с малко шоколад без онези досадни калории?

В бъдеще устройства като Le Whif може да се превърнат в безкраен източник на наслада за всички онези любители на шоколадовото изкушение, които се терзаят при мисълта как строгата им следпразнична диета може отиде по дяволите. Le Whif представлява малък контейнер, чрез който се вдишва и устата се изпълва с аромата и вкуса на шоколад. Така пристрастените към шоколада могат да се наслаждават на усещането колкото желаят, без това да се отрази върху теглото им. Лесен за носене и идеален заместител на всякакви вредни вафли.

Николай Тодоров