Вие може да обичате плажа, но телефонът ви не. Защитете техниката си в летните жеги с няколко съвета, представени от Mashable.

1. Внимавайте с температурата

Крайно високите или ниски температури могат да имат забележим ефект върху батерията на телефона, върху дисплея и други компоненти. Има и опасност от т.нар. "смърт от горещина", което е толкова ужасно, колкото звучи.  Също като кожата, най-добрият начин да защитите техниката си е да я пазите на сянка. Ако откриете, че телефонът е прегрял, оставете го да се охлади бавно и постепенно. 

Ако ваканцията ви е снежна, дръжте телефона във вътрешен джоб, за да го предпазите от резки смени в температурата. Студът значително скъсява живота на батерията, затова най-добре си носете резервна. 

Използвайте охлаждаща поставка за лаптопа, когато работите навън, дори и да не ползвате такава у дома. На слънце дори и новите лаптопи прегряват. Почистването на вентилатора също е важно, за да може той да работи добре и устройството да не прегрява. И въпреки всичко, най-добре го дръжте на сянка.

2. Използвайте предпазни средства

Друг проблем е водата. Ако сте искате да защитите оптимално телефона си от прах, вода и пясък, най-добре е да използвайте... презерватив за телефон. Звучи нелепо, но такива предпазни средства вече сe продават - Smartskin Condoms for Smartphonesса термопластични обвивки, които пречат на дъжда, пясъка, праха и др. да проникнат през малките пролуки в телефона и причинят вреди. Същевременно те са достатъчно тънки, за да може спокойно да ползвате телефона си през тях. А за гребане и плуване имате нужда от допълнителна протекция, като например непромокаемата кутияDryCASE. С нея можете дори да правите снимки под водата.

3. Ако се намокри

Дори и да изпуснете незащитения си телефон във водата, няма повод за паника. Извадете батерията и SIM картата, подсушете леко с кърпа, след което го сложете в купа или торбичка, пълна с ориз и го оставете да престои една нощ. Оризът ще попие влагата. Ако и това не помогне, занесете го на сервиз, преди да губите надежда.

4. Пазете от сътресение

Ако сте решили да носите лаптопа си на дълъг планински поход, е важно той да е в добре подплатена чанта или кутия, която да го предпазва при неравния терен. Пластмасовите обвивки могат да го предпазят от одраскване и други наранявания, но няма да помогнат срещу камъните или силното друсане в колата, когато карате в неравна местност. Потърсете добре подплатена чанта (или специален ръкав), така че компютърът да е омекотен плътно от всички страни и да е добре изолиран от останалото съдържание на раницата ви.