Американският милиардер Илон Мъск заплаши да се оттегли от сделката за придобиване на Twitter за 44 млрд. долара, ако компанията не успее да предостави данните за спам и фалшиви акаунти, които той търси, предаде Ройтерс.

Предупреждението, отправено в писмо от адвокатите на Мъск до главния правен директор на Twitter Виджая Гаде, е поредната ескалация на напрежението между компанията и главния изпълнителен директор на Tesla.

Заплахите на Мъск за скъсване на споразумението съвпаднаха със срива на много акции от технологичния сектор, включително тези на Tesla, които са подложени на натиск на фона на по-високите лихвени проценти на Федералния резерв на САЩ и високата инфлация.

Акциите на Twitter завършиха търговията в понеделник с понижение от 1,49% до 39,57 долара за акция – значително под договорената от Мъск цена от 52,20 долар за акция. Инвеститорите са все по-убедени, че Мъск ще опита да убеди Twitter да се съгласи на по-ниска цена или ще се откаже от сделката.

В писмото до Twitter адвокатите на Мъск повториха искането му за подробности относно фалшивите профили и ботове в социалната мрежа и посочиха, че той си запазва всички права да прекрати придобиването, тъй като компанията е в „ясно съществено нарушение“ на задълженията си, тъй като не му предоставя исканата информация.

Twitter отговори, че планира да наложи финализирането на сделката при договорените условия. „Досега Twitter споделя и ще продължи да споделя съвместно информация с Мъск, за да завърши сделката в съответствие с условията на споразумението за сливане“, се казва в изявление на компанията.

В средата на май Мъск написа в Twitter, че сделката е „временно на пауза“, като посочи, че тя няма да продължи напред, докато компанията не му покаже доказателства, че фалшивите профили и спам акаунти са по-малко от 5% от потребителската база на платформата. Самият Мъск смята, че те са поне 20% от базата, докато изчисленията на независими изследователи ги поставят в диапазона между 9% и 15%.

„Той се опитва да се отърве от сделката с Twitter“, коментира анализаторът на Wedbush Дан Айвс.

Правни експерти заявиха пред Ройтерс, че  начинът, по който Twitter е представил своите прогнози за спам акаунти, му дават известна защита срещу потенциални съдебни дела, било то от Мъск за сделката или от акционери относно точността на регулаторните изявления на компанията.

Дори ако оценката на Twitter е погрешна, Мъск ще трябва да докаже, че базираната в Сан Франциско компания се е опитвала умишлено да заблуди, а това висок правен праг.

Източник: Мениджър Нюз