Илон Мъск е отправил оферта за придобиване на социалната мрежа Twitter, която се оценява на около 43 млрд. долара, пише Блумбърг.

Офертата на най-богатият човек на планетата е за 54,20 долара за акция, което представлява 54% премия спрямо цената, при която приключиха търговията акциите на Twitter на 28 януари. Цената на книжата на компанията скочи с 18% в предборсовата търговия след обявяването на новината.

50-годшиният Мъск обяви предложението си в подадено в четвъртък заявление до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Главният изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla обяви на 4 април, че е придобил около 9% от акциите на Twitter.

Мъск е един от най-активните потребители на социалната мрежа, в която има повече от 80 млн. последователи. Той открито говори за промените, които би искал да въведе в компанията, която му предложи място в борда на директорите, след публикуването на информацията за неговия дял. По-късно обаче стана ясно, че той е отказал място в борда, като някои анализатори спекулират, че това се дължи на правило за членовете на борда, което щеше му попречи да бъде собственик на повече от 14,9% от обикновените акции на Twitter.

Той не губи време преди да започне да пита последователите си за това какви ходове да предприеме със социалната мрежа – от превръщането на централата на Twitter в Сан Франциско в приют за бездомни и добавянето на бутон за редактиране на туитове, както и автоматично предоставяне на знак за верификация на премиум потребителите.

Мъск определено може да си позволи поглъщане на Twitter, като Индекса на милиардерите на Блумбърг оценява неговото богатство на над 270 млрд. долара. Пазарната капитализация на Twitter е около 37 млрд. долара.

В писмо до  борда на директорите на Twitter Мъск казва, че „в сегашния си вид социалната мрежа няма да процъфтява, нито ще служи на обществения си императив като платформа за свобода на словото“, и че за да реализира потенциала си  компанията трябва да стане частна.

„Офертата ми е окончателна и най-добрата, която мога да дам. Ако не бъде приета, като се има предвид, че нямам доверие в ръководството, нито вярвам, че мога да предизвикам необходимата промяна на публичния пазар, ще трябва да преразгледам позицията си като акционер“, добави той.

Според анализатора  Адам Крисафули от Vital Knowledge офертата от 54,20 долара на акция е „твърде ниска", за да може акционерите или бордът да я приемат. Той припомня, че преди по-малко от година акциите на компанията достигнаха 70 долара за брой.

Източник: Мениджър Нюз