Илон Мъск разбуни духовете в купената от него социална мрежа с шеговити коментари кои може да са следващите му придобивки.

„По-нататък ще купя Coca-Cola, за да върна кокаина в състава“, написа Мъск. В друго съобщение той добави, че ще купи и Mc'Donalds, за да поправи всички машини за сладолед.  

„Нека направим Twitter максимално забавен!“, написа той по-малко от час, след като изрази желание да придобие производителя на безалкохолни напитки. Някои абонати на социалната мрежа обаче приеха сериозно всички негови изявления и се появиха обяснения защо Мъск няма да може да купи Coca-Cola - пазарната капитализация на компанията е 285 милиарда долара, което е повече от богатството на милиардера. По последни данни на индекса на милиардерите на Блумбърг богатството на Мъск се оценява на около 253 млрд. долара, което е значително повече в сравнение с номер две в класацията – Джеф Безос със 162 млрд. долара.

Макар че коментарът на Мъск за придобиване на Coca-Cola най-вероятно е шега, в частта за кокаина има известна истина, припомня "Бизнес инсайдър". Според данни на американският Национален институт за злоупотреба с наркотици (NIDA) кокаинът е бил законен през 1885 г., когато фармацевтът от Атланта Джон Пембъртън създава газираната напитка, която по-късно става известна като Coca-Cola. По онова време рецептата на Пембъртън е включвала кокаинов екстракт от листата на растението кока.

Публикация в „Ню Йорк таймс“ от 1988 г. за The Coca-Cola Company разкрива, че в началото компанията е използвала кокаин в своята напитка, но тази практика е била прекратена до началото на 20-ти век, пише още изданието.

След като новината за придобиването на Twitter от Мъск стана публична, много потребители на платформата започнаха да предлагат на милиардера други компании за купуване. Един потребител написа на Мъск, че трябва да „купи Fox”, за да даде зелена светлина за нов сезон на сезон от телевизионния сериал „Firefly“. „Би било страхотно да има научна фантастика, която действително включва научна фантастика“, отговори милиардерът.

Друг потребител пък му предложи да купи History Channel и да направи така, че каналът „действително да е свързан с историята“.  Междувременно, малко след официалното оповестяване на сделката  се появи и нова криптовалута под името Elon buys Twitter. Разработчиците ѝ, които засегазапазват анонимност увериха, че новият токен е нещо повече от шега и обещаха да пуснат NFT игри, посветени на закупуването на Twitter в бъдеще.

Twitter отбеляза огромни промени в броя на своите потребители след новината за придобиването от Мъск, като профилите на хора с леви политически убеждения губят хиляди последователи, които напускат социалната мрежа, докато тези с десни виждания печелят нови последователи. 

Източник: Мениджър Нюз