Meta обяви създаването на AI Research SuperCluster (RSC), суперкомпютър с изкуствен интелект (AI), който според компанията ще бъде най-бързият компютър в света, когато бъде напълно разработен до средата на 2022 г. Това се посочва в прессъобщение, публикувано на сайта Meta.

Според компанията разработването на следващото поколение AI, което може да изпълнява по-сложни задачи, ще изисква „мощни суперкомпютри, способни да извършват квинтилони операции в секунда“, предава ТАСС

Суперкомпютърът RSC ще позволи на разработчиците да „създават най-добрите модели на изкуствен интелект, които могат да се учат от трилиони примери, да работят на стотици езици, да анализират текст, аудио и видео с лекота, да разработват инструменти за разширена реалност и много повече“, се посочва в съобщението. Според разработчиците, RSC ще проправи пътя за създаването на технологии за следващата голяма изчислителна платформа – „метавселената“.

Американската компания Facebook промени името си на Meta на 28 октомври 2021 г. Новото име, замислено от компанията, е продължение на избраната концепция на "метавселената", която ще обедини цял набор от не само програми, но и устройства с добавена реалност. 

Източник: Мениджър Нюз