COVID-19 вече има един страховит враг и това е най-бързият суперкомпютър в света!

Биофизици от Университета на Тенеси използваха построения от IBM SUMMIT, за да прегледат хиляди молекули и да намерят потенциалната съставка, която да бъде използвана в създаването на ново лекарство срещу SARS-CoV-2 - коронавирусът, отговорен за пандемията с COVID-19.

Учените от Националната лаборатория в Оук Ридж, която е собственик на Summit, вече са открили 77 потенциални лекарства. Те отбелязват, че благодарение на мощта на Summit, това е станало в рамките на два дни. При традиционните модели биха били нужни години, за да се открият толкова много потенциални лечения.

Всичко това обаче не означава, че учените са открили действащо лечение. Симулациите на Summit ще трябва да бъдат проверени и чрез медицински тестове. Все пак, суперкомпютърът спестява много време и усилия докато се стигне до тези подходящи лекарства.

Summit е най-мощният суперкомпютър, като използва 9216 процесора IBM Power9 и над 27 000 графични процесора Nvidia V100 Tensor Core. Той може да извършва 200 квадрилиона изчисления в секунда или над 1 млн. пъти повече спрямо стандартен лаптоп.

Той не е и единственият ресурс на учените. Много суперкомпютри по света в момента активно проверяват различни симулации и идеи. Дори и някои "копачи" на криптовалути вече са преориентирали ресурсите на компютрите си ги даряват на учените, за да им помогнат в търсенето на ефективно и трайно лечение на Covid-19.