В изчислителния център на Японския държавен институт по естествени науки (Riken) в Кобе беше отбелязано пълното стартиране на най-бързия суперкомпютър в света „Фугаку“. Първоначално той трябваше да бъде пуснат в експлоатация през април, но беше решено този процес да се ускори, включително заради необходимостта от провеждане на спешни изследвания, свързани с разпространението на коронавируса, съобщава агенция „Киодо“.

Суперкомпютърът „Фугаку“ е създаден от „Fujitsu Electrical Corporation“ в сътрудничество с „Riken“. Той може да извършва над 415 квадрилиона изчисления в секунда. Това е около 2,8 пъти по-висока скорост от скоростта на суперкомпютъра „Сумит“ от Националната лаборатория на САЩ в Оук Ридж, Тенеси, който преди това се класира на първо място в класацията, а сега е паднал на второ място. Третото място също заема американският суперкомпютър, а четвъртата и петата позиция се заемат от Китай. 

Частично „Фугаку“ стартира през април 2020 г., а през юни той беше признат за най-бързия в света от експерти от международния проект „Топ-500“, които определят най-мощните суперкомпютри на планетата. През ноември този статус беше потвърден отново. Той се класира на първо място в останалите три категории, като се представя най-добре в индустриални приложения, в изкуствения интелект и в анализа на голям брой цифри. 

"Фугаку" ще участва в повече от сто различни проучвания. В допълнение към проблемите на пандемията, те са свързани по-специално с развитието в областта на изкуствения интелект и прогнозата за времето.

Източник: Мениджър Нюз