През последните години смартфоните превзеха обществото ни и вече са неразделна част от всекидневието на почти всеки човек. Заради взирането в екрана на електронния ни придружител често пренебрегваме косматия си другар. Само още един бърз преглед на новините, изчитане на последните съобщения във Фейсбук, а през това време кучето нетърпеливо опъва каишката си и се чувства тъжно и изоставено.

Ново изследване показва, че кучетата може да станат неспокойни и дори да изпаднат в депресия, ако стопаните им са зависими от своите смартфони и злоупотребяват с тях.

Вместо да се разхождате заедно, вие просто крачите един до друг

Огромен процент от хората над 14 години притежават смартфон. Тревожните резултати от едно проучване, проведено през декември 2017 г., гласят, че посягаме към телефоните си около 4000 пъти годишно без очевидна причина. Всеки ден си отваряме телефона по 28 пъти, над една трета от които ненужно, по навик. Всички вече сме се уверили, че от това често страда комуникацията с най-близките. Но как ли се чувстват четириногите ни приятели? Със сигурност най-хубавият и дългоочакван миг от деня на всяко куче е дългата вечерна разходка с любимия стопанин. Но мнозина се заемат със смартфона си веднага щом се приберат вкъщи след работа и така вместо да се разхождате заедно, вие просто крачите един до друг.

Когато разберат, че не са в центъра на вниманието на „своя човек“, кучетата започват да си търсят самостоятелни занимания. Така може да възникнат конфликти с други кучета или техните притежатели, които забелязваме прекалено късно, понеже електронното устройство ни разконцентрира. Когато усети, че връзката със социалния му партньор е нарушена, кучето губи контрол и заживява според собствени правила. Но това води до много лоши последствия. Стопанинът на животното не долавя сигналите му за страх и то може да изпадне в неприятна ситуация или да се изложи на опасност.

Кучетата умеят да тълкуват езика на тялото. Те разчитат изражението на лицето ни и затова, когато се ровим в телефона си и изглеждаме разсеяни, те се чувстват пренебрегнати. Много от тях отлично знаят какво да очакват, когато стопанинът им си бръкне в джоба. Този жест означава, че отново са отсвирени. Експертите съветват да си изключваме телефона, когато излизаме на разходка с домашния си любимец. Може би си въобразявате, че прекарвате качествено време с него, но в момента, в който телефонът излезе на сцената, динамиката се нарушава без дори да разберете. Както гласи една сентенция, ако кучето е малка част от нашия свят, то за него ние сме целият свят.  

Цветелина Велчева по материали от msn