Четириногият приятел се приближава с бавни, царствени, леко поклащащи се движения към вас. Отърква нос в бузата ви за поздрав, след което демонстративно се обръща, повдига опашка и си набутва дупето точно под носа ви. Що за обноски?!

Е, в интерес на истината, според котешкия етикет това е признак на много добри обноски. Нещо повече – изразява уважение, доверие и обич към вас. Следващия път, когато си отдръпнете погнусено лицето, вземете предвид факта, че не всички стопани имат късмета котките им да ги даряват с тази висша форма на нежност.

Това странно поведение се дължи на начина, по който котките общуват помежду си. В котешкия свят демонстрацията на задни части с високо вдигната опашка означава: „Ето ме, разрешавам ти да ме подушиш!”.

Обонянието е може би най-важното сетиво за животните. Много по-важно, отколкото е за хората. Котката ще си маркира територията чрез миризмата. Същата тя пък предоставя на други котки информация за своя притежател. Ако наблюдавате какво става, когато две котки се срещнат, ще видите, че първото, което правят, е да се подушат. Ще започнат от челото, бузите – всичко, което не изисква обръщане с гръб. Не се знае какво може да те сполети с обърнат гръб, така че такова нещо се прави само пред някого, на когото имаш доверие. Първият признак на спечеленото доверие е вдигнатата опашка, което е явен приятелски жест. Ако доверието е взаимно, котката отсреща ще направи същото, последвано от взаимно подушване.

Това поведение е равнозначно на прегръдка в човешкия свят. Хората също не прегръщат всеки срещнат, нали – само онези, на които се доверяват и на които симпатизират. Ако ви се е случвало да ви се метне на врата човек, с когото наскоро сте се запознали, със сигурност сте се почувствали неудобно. Дори да запазите самообладание, най-вероятно вътрешно ще си пожелаете никога повече да не попадате в подобна неловка ситуация. Е, при котките е същото.

Обръщането на дупето към друго животно поставя котката в уязвима позиция, защото не може да се защити. Следователно изпитва доверие и симпатия. Тя влага същото и в поведението си към хората. Ако пухкавият ви приятел обича да си навира задните части в лицето ви, трябва да се чувствате наистина специални. По този начин всъщност ви казва: „Харесвам те. Доверявам ти се. Обичам те!”

По материали от pet-happy.com